Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cobra Spell – Anthems Of The Night MCD
Self Released
Release datum: 31 maart 2022
“Melodieuze metal met een sterk jaren tachtig sausje doet het bij mij altijd goed, maar ik denk dat er een grote schare metalheads is die dit materiaal van Cobra Spell zeker zullen kunnen waarderen.”
8/10
Sjak Roks  I 07 april 2022

De internationale band Cobra Spell is het geesteskind van de Nederlandse gitariste Sonia Anubis (ex-Burning Withes en sinds kort ook ex-Crypta) en de Mexicaanse gitarist Sebastian Silva (Unto Others), die hun voorliefde voor de jaren tachtig metal via deze band wilden uiten. Inmiddels heeft Silva de band verlaten en heeft mevrouw Anubis in bassiste Angelina Vehera, zanger Alexx Panza (Hitten), drummer Léonard Cakolli en gitariste Esmée van Sinderen de nodige gelijkgestemde zielen gevonden om de line-up te completeren.

In 2020 werd middels de vier-track EP ‘Love Venom’ een eerste teken van leven gegeven, die dan nu een tweetal jaren later gevolgd wordt door deze eveneens vier-track EP ‘Anthems Of The Night’. Evenals het debuut is ‘Anthems Of The Night’ in eigen beheer uitgebracht en ik weet niet of dat een bewuste keuze van de band is geweest of dat er geen geïnteresseerde platenmaatschappijen waren. Dat laatste kan ik me op basis van de vier aanwezige nummers eigenlijk niet voorstellen, want de benodigde kwaliteit is zeker in ruime mate voorhanden. De invloeden van de jaren tachtig (glam) metal bands ligt er inderdaad duimendik bovenop en bands als W.A.S.P., Dokken, Winger, Keel en Madam X komen meteen op in mijn gedachten. Toch heeft Cobra Spell wel degelijk een eigen geluid en de melodieus getinte metal is zeker de moeite van het beluisteren meer dan waard.

Opener en eerste single ‘Addicted To The Night’ (waar ook een video-clip voor gemaakt is) toont meteen de belangrijkste plusplunten van de band, zijnde de fris klinkende en energieke gitaarriffs en -solo’s van de gitaartandem Anubis/van Sinderen en de krachtige zang van Alexx Panza. Een en ander wordt ondersteund door een prima ritmesectie en verpakt in compacte en aanstekelijke nummers. De herkenbare refreinen zorgen er voor dat je binnen de korste keren mee zit te brullen en dat is wat mij betreft een erg positief signaal. Het navolgende ‘Steal My Heart’ kent een sterke groove en heeft een wat hoger glamrock-gehalte, maar is eveneens een prima nummer met lekker gitaarwerk. ‘Steal My Heart’ bevat weer wat meer pop-elementen en zou het eind jaren tachtig zeker niet slecht gedaan hebben op een plaat van Winger of een soortgelijke band. Het refrein is na enkele luisterbeurten in ieder geval niet meer uit je kop te krijgen. Afsluiter ‘Accelerate’ is het hardste nummer op deze EP en de speedy riffs hebben een bepaalde New Wave Of British Heavy Metal-vibe. ‘Anthems Of The Night’ bevat een viertal sterke metal tracks, die een goed beeld geven waar Cobra Spell voor staat en waar ze toe in staat zijn. Het persbericht van Sonia Anubis, waarmee ze haar afscheid van Crypta aankondigde, gaf aan dat ze zich volledig wilde gaan focussen op Cobra Spell en na deze ‘Anthems Of The Night’ gehoord te hebben kan ik haar beslissing wel begrijpen. Melodieuze metal met een sterk jaren tachtig sausje doet het bij mij altijd goed, maar ik denk dat er een grote schare metalheads is die dit materiaal van Cobra Spell zeker zullen kunnen waarderen.