Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Cirith Ungol – Half Past Human (EP)
Metal Blade
Release datum: 28 mei 2021
“’Half Past Human’ is een van mooi artwork voorzien prettig tussendoortje dat blind kan worden aangeschaft door de fans van dit metalen instituut”
8/10
Erik Boter I 15 juni 2021

Slechts een jaar na hun vorige album ‘Forever Black’ staat de opvolger van Cirith Ungol al in de bakken. Het is duidelijk dat we daar nog niet echt op hadden gerekend want de release van deze vier track EP is volledig langs ons heen gegaan. Volledig onterecht, blijkt na de eerste luisterbeurt al. Was ik bij het vorige album nog niet geheel overtuigd, op ‘Half Past Human’ doet de band nog wel degelijk mee.

Opener ‘Route 666’ is een remake van de track zoals het op de eerste cassette (!) release stond van de band, het officieuze ongetitelde debuut van Cirith Ungol (in de wandelgangen ‘The Orange Album’ genoemd). Hoewel de track dus al in 1978 verscheen, doet het niet verouderd aan. De riffs kunnen nog best in 2021.

De overige drie tracks zijn enkele decennia later geschreven. Alleen ‘Brutish Manchild’ verscheen daarvan eerder, vorig jaar op een flexidisc die niet zoveel mensen zullen hebben. Fijn daarom dat de track op deze EP terug te vinden is en zo zijn weg kan vinden naar een veel groter publiek. ‘Brutisch Manchild’ is een nummer dat in de opbouw en arrangementen wel wat weg heeft van de oude Iron Maiden: vooral de dubbele gitaarleads doen denken aan de gloriedagen van de Dave Murray/Dennis Stratton tandem.

‘Shelob’s Lair’, de tweede track van de EP, kent wat referenties aan andere metal klassiekers. Het herbergt een paar bekende riffjes die ik niet allemaal direct thuis kan brengen, maar wel erg bekend in de oren klinken. De opbouw van het intro, met name in de wisselwerking tussen slaggitaren en drums, doet me sterk denken aan het nummer ‘She’ van KISS.

Cirith Ungol eindbaas Tim Baker heeft nog steeds een prima stem en heeft het lekkerste van deze EP tot het laatst bewaard: het episch aandoende titelnummer ‘Half Past Human’. Een nummer met een kop en een staart, een akoestisch intro, engelengezang op de achtergrond en een geweldig lekkere apotheose aan het eind.

‘Half Past Human’ is een van mooi artwork voorzien prettig tussendoortje dat blind kan worden aangeschaft door de fans van dit metalen instituut.