Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Burning Witches – Dance With The Devil
Nuclear Blast
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Ramon – 06 maart 2020
“Zangeres Laura kan met haar stem letterlijk alles doen wat ze wil, en dat is er niet veel gegeven.”
8.5/10

Nadat het Zwitserse Burning Witches vorig jaar haar zangeres Seraina Telli kwijtraakte, duurde het niet lang of de Nederlandse gitariste Sonia Nusselder haalde de eveneens Nederlandse zangeres Laura Guldemond erbij. En een zanger of zangeres vervangen gaat vaak niet goed. Burning Witches liep echt best wel lekker toen dat gebeurde, maar vanaf dat moment ontplofte de boel werkelijk. De band speelde alle grote festivals en wat in de scene vooral als een gimmick werd beschouwd, werd door velen nu ineens bloedserieus genomen. Niet in de laatste plaats omdat Sonia met haar virtuositeit ook al duidelijk een stempel op de band aan het drukken was. De eerste single ‘Wings Of Steel’ lanceerde de band werkelijk.

De thema’s op het album zijn scherp gekozen en ik kan de indruk dan ook niet loslaten dat er een mastermind achter de band zit. Voor zover ik me Laura kan herinneren heeft ze in elk geval niet eerder een dergelijke fascinatie voor hekserij of occultisme geëtaleerd, maar je weet het niet. De teksten blijven met haar als frontvrouw in lijn met de vorige albums. Dat is overigens geen kritiek, want als het werkt, waarom zou je daar dan anders mee omgaan.De band lijkt sterker dan ooit. De ritmesectie lijkt opgestuwd door de ervaring en het verse bloed, Sonia speelt echt behoorlijk sterke solo’s en zangeres Laura kan met haar stem letterlijk alles doen wat ze wil, en dat is er niet veel gegeven.

De sfeer van het album maakt het een mengeling tussen Kitty en Mercyful Fate, maar wel met een eigen twist. Het is één en al nostalgie wat ze uitstralen en ook dat zorgt ervoor dat degenen die door de plaatjes getrokken werden blijven hangen. De nummers laten een breed veld aan interesses en sferen zien, maar behouden wel die echte Burning Witches feel. En uiteraard zijn er mensen zat die vinden dat de marketing rondom de band teveel gericht is op het feit dat het allemaal vrouwen zijn, maar dat soort hulpmiddelen brengen je slechts tot aan de voordeur, daarna moet je het als band echt waar kunnen maken. En getuige dit album en de recente vraag naar de band, hebben ze begrepen dat er werk aan de winkel is en ze hebben er duidelijk zin in. We dansen even een rondje met ze mee op deze schijf.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.