Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Borgne – Y
Les Acteurs De L’ombre
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Berto – 27 maart 2020
“Borgne weet de warme atmosfeer van de keyboards perfect te combineren met de kille beats.”
8.6/10

Borgne is een Zwitserse band die op miraculeuze wijze buiten mijn vizier is weten te blijven. De band is al sinds 1998 bezig en heeft al acht volledige albums uitgebracht. De band speelt black metal, maar dan met een twist. Ze hebben de nodige industriële invloeden toegevoegd aan de sound, zonder suf over te komen. Die invloeden zijn op artistiek verantwoorde wijze ingepast in de nummers en voegen echt iets toe aan de sound. De normale drums zijn gebleven, maar de beats die je af en toe hoort maken de sound nog iets killer en geven de atmosfeer iets majestueus.

Neem opener ‘As Far As My Eyes Can See’ als voorbeeld. De song begint als een standaard black metal nummer, met een atmosferische opbouw, maar na een paar minuten begint een industriële beat zich er tussen te mengen en dat geeft de song een enorme boost. De keyboards van Lady Kaos voegen aan de sound ook iets sinisters toe, de songs zijn gedrenkt in een walm van kilte, alsof je tijdens een warme zomerdag door een koele mist heen loopt en je voelt als het ware dat er ieder moment iets te voorschijn kan komen dat je niet verwacht. Het tempo in de nummers ligt niet al te hoog, maar de versnellingen hebben dan alleen maar meer effect. De teksten in het Frans passen ook net iets meer bij black metal dan het Engels en een onbehaaglijk gevoel bekruipt je met name tijdens ‘Je Deviens Mon Propre Abysse’. Soms hoor je een band als Samael wel terug, die ook op latere albums industriële beats toevoegde aan hun songs, al verloor die band veel van hun warmte daardoor (en stapte weg van hun black metal roots) en Borgne weet de warme atmosfeer van de keyboards perfect te combineren met de kille beats, die geleend worden uit de techno en drum ’n bass.

Nogmaals, laat je niet misleiden door die voor black metal ‘vreemde’ invloeden, het geldt in dit geval alleen maar als een verrijking van de veelal starre regels in de black metal. Zet je geest open en laat de demonen van Borgne binnen, je wordt er niet slechter van.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.