Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Black Sabbath – Paranoid (50th Anniversary Edition) Deluxe CD Box
BMG
Release datum: 08 oktober 2020
“En mocht U net uit het ei gekropen zijn en dit stukje historie niet kennen, dan wordt de hoogste tijd voor een stukje serieus bronnenonderzoek naar de motivaties van Uw moderne helden om zelf eens een bandje te gaan beginnen.”
Horst Vonberg I 08 oktober 2020

‘Paranoid’ vierde dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Naast het feit dat dit in 1970 de definitieve doorbraak voor de band uit Birmingham betekende middels de wereldhit ‘Paranoid’, was het ook één van de eerste echte heavy metal platen uit de geschiedenis en tevens de grote voorloper van alles wat zicht tegenwoordig stoner, doom, fuzz of een combinatie daarvan wenst te noemen. Je zou haast kunnen zeggen dat eenieder die zich binnen en/of langs de grenzen van deze stromingen begeven op de één of andere manier schatplichtig zijn aan de heren Osbourne, Iommi, Butler en Ward. Dit heeft tot gevolg natuurlijk dat er reeds complete bibliotheken zijn volgeschreven over de band en deze specifieke LP, waarbij letterlijk alles wat interessant is om te weten al in veelvoud wereldwijd in duizenden publicaties met de mensheid gedeeld is. Heeft het dan nog zin om überhaupt iets over de band en het originele product te melden? Nee, dat dacht ik ook niet. En mocht U net uit het ei gekropen zijn en dit stukje historie niet kennen, dan wordt de hoogste tijd voor een stukje serieus bronnenonderzoek naar de motivaties van Uw moderne helden om zelf eens een bandje te gaan beginnen. Black Sabbath wordt namelijk verrassend vaak genoemd.

Goed, ‘Paranoid’ is dus vijftig geworden, dus dat schreeuwt natuurlijk om een feestelijke heruitgave die de moeite genoeg waard is om aan te schaffen naast alle andere re-releases van deze schijf door de jaren heen (en dat zijn er nogal wat). Qua inhoud en vormgeving is het een mooi product geworden (inclusief een fraai boek, poster en een tourbook replica), al zullen de ultra-verzamelaars er muzikaal gezien weinig nieuws aan ontdekken. Het origineel is al vijftig jaar beschikbaar, er zijn in de loop der jaren al diverse remasters uitgekomen, de quadrafonische mix was al verkrijgbaar op een deluxe set uit 2009 en de beide live shows circuleren al jaren rond in het bootleg circuit. Aan de andere kant is het natuurlijk prachtig om alles nu in één koop binnen te halen, waarbij je nog kan kiezen ook uit een 4CD box of de 5LP vinyl editie, die wel weer een aardige deuk in je portemonnee slaan. De CD versie ligt in de schappen voor rond de 65 Euro, en voor de vinyl versie mag je rekenen op een bedrag van rond de 115 pietermannen. Dat lijkt me voor de doorsnee metal liefhebber met geen speciale affiniteit met Black Sabbath iets teveel van het goede in deze dure tijden, maar fans en verzamelaars kunnen er met goed fatsoen niet omheen. Daar is het hele pakket net iets te mooi voor.

Tracklist:

CD 1: Original Album
1. War Pigs / Luke’s Wall
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man
5. Electric Funeral
6. Hand Of Doom
7. Rat Salad
8. Jack The Stripper / Fairies Wear Boots

CD 2: Quadradisc Mix in Stereo (WS4 1887) 1974
1. War Pigs / Luke’s Wall
2. Paranoid
3. Planet Caravan
4. Iron Man
5. Electric Funeral
6. Hand Of Doom
7. Rat Salad
8. Jack The Stripper / Fairies Wear Boots

CD 3: Live in Montreux 1970 (Part One)
1. Intro
2. Paranoid
3. N.I.B.
4. Behind The Wall Of Sleep
5. Iron Man
6. War Pigs
7. Fairies Wear Boots
8. Hand Of Doom

CD 4: Live in Brussels 1970
1. Paranoid
2. Hand Of Doom
3. Rat Salad
4. Iron Man
5. N.I.B.
6. Behind The Wall Of Sleep
7. War Pigs
8. Fairies Wear Boots