Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Behemoth – And The Forests Dream Eternally (EP re-release)
Metal Blade Records
Release datum: 18 september 2020
“Voor de diehardfans en liefhebbers van de pure black metaltijd van Behemoth mogelijk een aanwinst voor de collectie. Al is de band nu stukken beter en professioneler, dat spreekt voor zich.”
Vera Matthijssens I 05 september 2020

Behemoth kennen we heden ten dage allemaal als imponerende Poolse black/death metal band met frontman Nergal als icoon. Ditmaal duiken we echter in de archieven van de veelgeprezen band, toen Nergal en co nog pure black metal speelden, want Metal Blade besloot hun EP ‘And The Forests Dream Eternally’ opnieuw uit te brengen, aangevuld met veel bonusmateriaal.

Oorspronkelijk werd ‘And The Forests Dream Eternally’ in augustus 1995 uitgebracht door het obscure kleine Italiaanse label Entropy Productions. Twee jaar later verscheen het ook als splitalbum met de band Damnation. De band bestond toen uit Nergal, Frost (gitaar) en Baal (drums). De split volgde vlug op het debuutalbum ‘Sventevith (Storming Near The Baltic)’ in hetzelfde jaar en toont uiteraard een jeugdige honger naar erkenning en ruwe aanpak.

Een hele zwerm kraaien cirkelt rond ons hoofd in ‘Transylvanian Forest’, wanneer de band losbarst is dat pure black metal van het rudimentaire en rauwe soort. ‘Moonlight Rites’ is trager en bijzonder catchy. Duister gesproken stukken, een sterk refrein en een puike gitaarsolo maken dit een favoriet. Furie en agressie viert hoogtij in ‘Sventevith (Storming Near The Baltic)’ met verschroeiende krijszang. ‘Pure Evil And Hate’ is een ode aan Bathory en vertoont er dan ook invloeden van. De song is simpel, maar doeltreffend en bewijst dat er in de jaren negentig nog veel traditionele metal elementen in black metal zaten en bands als Motörhead en Venom het voorgeborchte van de hel waren. Deze traditionele invloed is duidelijk in de akoestische gitaren van het – voor die tijd en dit genre – experimentele ‘Forgotten Empire Of Dark Witchcraft’. Een melancholieke, tragere song waar enkel de krijszang puur black metal is. Een 25 minuten durende interessante ontdekkingstocht, al moet je wennen aan de productie.

Dat geldt helemaal bij het bonusmateriaal. Als de EP vooral interessant is voor de diehards in vroege black metal, dan zijn de bonustracks enkel gericht naar de diehard Behemoth fans, in de vorm van vijf live opnamen en wat materiaal uit de oefenruimte. In sommige gevallen erg slecht geluid. Drie live versies van ‘Transylvanian Forests’ is ook wat van het goede teveel, al is een vergelijking tussen de versie van 1996 en 2017 wel leuk. De derde versie is opgenomen in Nederland in 1996. Voor wie er bij was, een document uit de jeugd. Kortom: voor de diehardfans en liefhebbers van de pure black metaltijd van Behemoth is dit mogelijke een aanwinst voor de collectie. Al is de band nu stukken beter en professioneler, dat spreekt voor zich.