Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Intercepting Pattern – The Encounter
Rising Nemesis Records
Release datum: 04 september 2020
“Intercepting Pattern is voer voor de geconcentreerde luisteraar die open staat voor onorthodoxe en grensverleggende muziek.”
8/10
Koen de Waele I 05 september 2020

Deze nieuwe en onbekende band houdt het lekker geheimzinnig. Er is bijna geen informatie over terug te vinden, en op hun karige Facebookpagina kom je enkel te weten dat de band Jazz/Fusion/Metal speelt en zijn origine uit Leipzig en Berlijn heeft. De leden maken deel uit van projecten zoals Cerebric Turmoil, Infecting The Swarm, Stone Dust Engine en Defeated Sanity. Dit album kwam tot stand door een gezamenlijke liefde voor jazz, en uiteraard werden hun metal roots ook niet vergeten.

Toch mag je hun debuut beschouwen als een van de meest vernieuwende albums van het jaar. Het start met ‘Extragalactic Radio’. Een gesprek tussen twee (vermoedelijke) astronauten gaat over in ultramodern klinkende progressieve metalcore met een dikke laag djent en een basgitarist die zich volop laat gaan. Behalve een primitieve schreeuw is er geen zang aanwezig. De band moet het trouwens vooral hebben van instrumentale stukken. Soms wordt er wel eens hevig geschreeuwd maar de zangpartijen staan zeker niet op de voorgrond. Eigenlijk is elk nummer een experiment met djent en jazz aandoende instrumenten waaronder saxofoon en iets dat klinkt als contrabas. Een nummer als ‘Hypnagogia’ bevat al die verschillende elementen en heeft wat weg van die oude Pink Floyd jampartijen die dromerig en sfeervol klinken. De verschillende stukken waar dit nummer uit bestaan vloeien heel mooi in elkaar. Helemaal iets anders is ‘Rebiogenesis’. Snelle djent, en schreeuwerige zangpartijen zorgen voor een ingenieus maar moeilijk te vatten nummer. Intercepting Pattern is voer voor de geconcentreerde luisteraar die open staat voor onorthodoxe en grensverleggende muziek.