Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Carnation – Where Death Lies
Season Of Mist
Release datum: 18 september 2020
“Carnation laat op deze plaat namelijk moeiteloos horen een pot death metal neer te kunnen zetten die mee kan met grotere broers uit Florida en, misschien wel vooral, Zweden.”
9/10
Erik Boter I 05 september 2020

Carnation brengt met ‘Where Death Lies’ hun tweede volledige langspeler uit na ‘Chapel Of Abhorrence’ (2018) een aantal EP’s. De band komt uit België maar dat is nergens te horen. Ik bedoel dat echter geheel positief. Carnation laat op deze plaat namelijk moeiteloos horen een pot death metal neer te kunnen zetten die mee kan met grotere broers uit Florida en, misschien wel vooral, Zweden.

Allereerst is er de sound. De band rond de broers Johan (gitaar) en Vincent Verstrepen (drums) heeft voor een heerlijke smerige ‘Zweeds’ geluid gezorgd op dit album. De mix van Jens Bogren zal daar ongetwijfeld debet aan zijn. Dan zijn er de muzikanten. De plaat staat vol met innovatieve drums, meeslepende gitaarpartijen (lekker laag gestemd), pompende en swingende baslijnen en heerlijk bruut gebrul van Simon Duson. 

Maar dat is niet alles. Het belangrijkste heb ik nog niet genoemd en dat zijn de songs. Carnation heeft op dit album een negental tracks van grote klasse gezet en is daarbij niet bang geweest om af en toe risico’s te nemen. Sommige nummers swingen zoals de tracks waar een band als Bloodbath patent op heeft (luister naar ‘Malformed Regrowth’). ‘Napalm Ascension’ kent een prachtig melodieus middenstuk en ‘Serpent’s Breath’ heeft een relatief rustig Death achtig intro. Op ‘Reincarantion’ komt zelfs een mooi gearrangeerde toetsendeken (!) voorbij. Heerlijk. Carnation durft, net als bands als Death en Pestilence in het verleden, de randjes op te zoeken en is daarbij ook niet te bedonderd om muzikale risico’s te nemen. Ik hou ervan. Het komt de afwisseling op het album alleen maar ten goede waardoor dit album bij de eerste luisterbeurt al een feestje was. De nummers kennen sowieso veel tempowisselingen zodat we kunnen stellen dat Carnation muziek in ieder geval nergens saai wordt. Door het ingrediënt melodie op waarde te schatten blijft de death metal van Carnation op ‘Where Death Lies’ ook overal spannend.

Ik ben positief verrast door dit product van onze Zuiderburen. ‘Where Death Lies’ is mijns inziens een death metal album met grote internationale allure. Ook met de presentatie van de groep lijkt het wel snor te zitten gezien de kleurige make-up partij op het hoofd van zanger Simon. Hopelijk is Carnation op korte termijn ergens live te aanschouwen.