Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Flying Colors – Third Stage: Live In London
Mascot Label Group
Release datum: 18 september 2020
“Het is eigenlijk gewoon een zeer professionele live registratie waarvan de beelden met plezier zullen worden bekeken door de fans van de band.”
8/10
Leon Vonk I 05 september 2020

Bands waarin Neal Morse en Mike Portnoy spelen bestaan nooit lang of er wordt al een live CD van uitgebracht. Bij Flying Colors was dat niet anders want na het eerste én tweede album verschenen de live CD’s ‘Live In Europe’ en ‘Second Flight: Live At The Z7’. Hoewel ik een groot liefhebber ben van live albums heb ik deze overkill aan live registraties nooit helemaal begrepen en vraag ik mij wel eens af wat de meerwaarde is voor fans. Behalve dat misschien nu ook de nieuwste liedjes live op het album staan. Enfin, Flying Colors brengt dus na het derde studio album ‘Third Degree’ niet onverwacht een live album uit onder de naam ‘Third Stage: Live In London’.

Flying Colors is een uitstekende band die live doen wat je van ze mag verwachten; de nummers foutloos spelen. Wie de band kent zal daar niet verrast over zijn. Maar aangezien de band niet vaak op tournee gaat is een live registratie voor velen misschien wel de enige manier om de band ‘live’ te horen en te zien. Vooral dat laatste is een toegevoegde waarde van deze live registratie, want hoewel de muziek foutloos is ingespeeld is het niet echt anders dan op het album. Oké, je hoort het publiek klappen en de band zegt af en toe wat, maar het is niet zo dat de muziek ineens héél anders klinkt. Echter, met de zeer professionele beelden erbij is het een hele andere beleving. Wat mij betreft is deze live registratie dus eigenlijk alleen de moeite waard voor de video. Wat betreft de liedjes wordt er een mooie mengelmoes gespeeld aan oude liedjes, zoals ‘Kayla’ en ‘Blue Ocean’ maar wordt er uiteraard ook veel gespeeld van het laatste album, zoals het puike ‘Crawl’ en ‘You Are Not Alone’. Fans van het eerste moment én nieuwkomers worden dus beiden op de wenken bediend. Zoals je mag verwachten is het niveau van de opname ook hoog en valt er zeer weinig aan op te merken.

Het is eigenlijk gewoon een zeer professionele live registratie waarvan de beelden met plezier zullen worden bekeken door de fans van de band. Het geluid klinkt goed en de beelden zijn uitstekend waardoor het echt leuk is om naar deze registratie te kijken. De mix  aan oudere en nieuwere liedjes maakt het album tevens interessant voor mensen die de band nog niet zo goed kennen en zich in de muziek willen verdiepen. Toch vraag ik me af waarom er evenveel live albums zijn als studio albums, zitten de fans daar écht op te wachten? Mijn gevoel zegt van niet, maar ik ben dan ook geen fan.