Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Baxaxaxa – Catacomb Cult
The Sinister Flame
Release datum: 6 augustus 2021
“Dit debuut liet wel heel lang op zich liet wachten maar het laat de naam Baxaxaxa enkel maar mysterieuzer klinken. Het is in elk geval het ontdekken waard”
8/10
Koen de Waele I 3 augustus 2021

Het Duitse black metalgezelschap Baxaxaxa draait al mee sedert 1992 maar laat nu pas hun debuut Catacomb Cult ‘op onze zielige wereld los. De bandnaam zelf komt van een of andere demon die gitarist Unholy ergens in een boek terugvond. Onuitsprekelijk maar wel een naam die je blijft onthouden. Ook muzikaal gaan ze de oren doen spitsen. Het geheel klinkt primitief en ouderwets maar het onheilspellende gevoel dat je erbij krijgt, is niet te evenaren. Titeltrack en opener ‘Catacomb Cult’ start met een goede opbouwende intro van gitaren met een kerkklok ertussen. Dat gaat over naar een kruising van uitstekend gespeelde klassieke heavy metal met black metal ritmes ertussen en een best verstaanbare krassende zang.

Slechts twee nummers duren rond de vier minuten maar voor de rest zijn het vooral langere nummers zoals het acht minuten durende ‘Flame Of Redemption’ waar snelheid eerder vervangen werd door spanning. Dat wordt afgewisseld met een ijzige kreet waarna het weergaloze ‘Kingdom Ablaze’ met van start gaat. Er wordt gespeeld met tragere en snellere stukken en met wat koorzang ertussen is dat al gauw één van de betere nummers. ‘Walpurgis Dancers’ gaat dan terug de bezwerende richting uit en doet pagan aan terwijl ‘Temple Of The Seven Keys’ een duistere afsluiter is waar snelle en trage passages alweer mooi in elkaar worden verweven.

Dit debuut liet wel heel lang op zich liet wachten maar het laat de naam Baxaxaxa enkel maar mysterieuzer klinken. Het is in elk geval het ontdekken waard.