Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Avslut – Tyranni
Osmose Productions
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Koen Smits – 18 november 2019
“Avslut presteert met dit album wat Valkyrja eind 2018 met ‘Throne Ablaze’ deed, namelijk net onder de absolute top (daar hadden we dit jaar Ultra Silvam en Grafvitnir voor) van de Zweedse black metal bivakkeren, maar ze zijn er wel verdomd dichtbij!”
8.5/10

Het Zweedse black metal combo Avslut uit Stockholm is nog maar actief sinds 2016, maar sinds die tijd heeft men al wel twee EP’s, een split (met Nordjevel), een aantal singletjes en nu een tweede LP uit. ‘Tyranni’ heet de nieuwe worp en beloofd 47 minuten compromisloos zwart geweld.

Dat Stockholm de thuisbasis van onder andere Dark Funeral, Mörk Gryning Necrophobic, Valkyrja en Funeral Mist is, zullen de meeste fans wel weten, maar dat Avslut ook is ontstaan uit deze vruchtbare grond waarschijnlijk niet en zo te horen hebben zij inderdaad de juiste genen meegekregen. De muur van geluid die je tegemoet komt vanaf titelsong ‘Tyranni’ zal maar zelden inkalven en meermaals meedogenloos uitgroeien ter grootte van The Wall uit Game Of Thrones. Wat een power! Het rebelse temperament en de punkerige ondertoon doen soms denken aan een zwartere versie van Kvelertak. Gecombineerd met thrashy Immortal-achtige riffs en de beestachtige blastbeats wordt het een pot spijkerhard gehamerd metaal. Als men dan toch eens een versnelling terugschakelt, is het om de kille sfeer te laten gevoelen of zoals in ‘Den Eviga Flamman’ de luisteraar op een eenzame tocht door onherbergzaam gebied te sturen. De vocalen van Christian zijn giftiger dan die van Themgoroth op ‘The Secrets Of The Black Arts’ en Erik Danielsson op ‘Sworn To The Dark’ samen en geven het geheel een nog nijdiger karakter. ‘Tyranni’ is een uiterst felle, harteloze plaat met weinig tot geen empathie voor alles wat er buitenom gebeurt en de vastberadenheid waarmee men zich door het album ploegt is moeilijk te evenaren, vaak alleen te ontwaren op oude releases.

Er lijkt me een reuzegroot marketing team achter de band te zitten, want ik word al weken langs alle kanten om de oren geslagen met nieuws over de ‘nieuwe’ Avslut, maar zolang ze leveren maakt dat allemaal geen bal uit. Avslut presteert met dit album wat Valkyrja eind 2018 met ‘Throne Ablaze’ deed, namelijk net onder de absolute top (daar hadden we dit jaar Ultra Silvam en Grafvitnir voor) van de Zweedse black metal bivakkeren, maar ze zijn er wel verdomd dichtbij!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.