Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Auri – II Those We Don’t Speak Of
Nuclear Blast Records
Release datum: 3 september 2021
“Dit is heel rustige, atmosferische muziek met invloeden uit pop, folk en symfonische muziek. Met vriendelijke, omfloerste stem schept Johanna een mysterieuze, sprookjesachtige sfeer.”
7.8/10
Vera Matthijssens I 10 september 2021

Auri komt met een tweede album na het titelloze debuut uit 2018. Dit is een zijproject van Nightwish opperhoofd Tuomas Holopainen, dat hij samen met zijn vrouw Johanna Kurkela en Nightwish collega Troy Donockley in het leven geroepen heeft. Onlangs vernamen we dat de Finse black metal band Darkwoods My Betrothed – waar Holopainen ook in de jaren negentig deel van uitmaakte – terug actief is, maar met Auri kiest hij voor het andere eind van het muzikale spectrum.

Dit is heel rustige, atmosferische muziek met invloeden uit pop, folk en symfonische muziek. Met vriendelijke, omfloerste stem schept Johanna een mysterieuze, sprookjesachtige sfeer. Troy kleurt de songs in met folk instrumenten en staat garant voor het Keltische element in sommige songs. Op dit album wordt het trio aangevuld met Kai Hahto op percussie, hetgeen het aantal Nightwish leden op drie brengt. Toegankelijke songs worden afgewisseld met de duistere dramatiek van ‘The Duty Of Dust’ en het serene, filmische ‘Light And Flood’, wat dit een logische opvolger maakt van het debuut.

Het vioolspel van Johanna is veelal weemoedig en de toetsenbijdragen van Tuomas kennen invloeden uit elektronische muziek en vooral symfonische orkestratie. Afsluiter ‘Fireside Bard’ is een duet met vrouwelijke en mannelijke zang. Voor metal moet je bij Auri niet aankloppen, wel voor een rustgevende, dromerige folklore die je ook wel aantreft bij Blackmore’s Night of zelfs Mike Oldfield.