Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Insomnium – Argent Moon 
Century Media Records
Release datum: 17 september 2021
“De songs zijn een balsem voor de ziel in deze moeilijke tijden der pandemie, bijgevolg zijn ze ook meer atmosferisch dan voorheen.”
9.5/10
Vera Matthijssens I 10 september 2021

In de herfst van 2019 bracht Insomnium het meest recente album uit, genaamd ‘Heart Like A Grave’. Maar ook zij werden na enkele maanden beperkt in hun doen en laten om welbekende redenen. Eens dat het sympathieke Finse vijftal bekomen was van de schok dat toeren voor het fenomenale ‘Heart Like A Grave’ vroegtijdig een halt werd toegeroepen, keken ze uit naar alternatieven. Spoedig waren ze het erover eens: er kwam nieuw werk in 2021.

Vanaf maart werd er dan ook elke twee maanden een videoclip gelanceerd van een nieuwe song, te beginnen met ‘The Conjurer’ dat je meteen bij je nekvel grijpt met verheven Pink Floydiaanse leads van componist/gitarist Markus Vanhala, zwevende keyboards en de vertrouwde grunts met verstaanbare beschouwende tekst van bassist Niilo Sevänen. ‘The Recitent’ heeft nog meer introverte kracht met een fragiele sfeer op het einde. De songs zijn een balsem voor de ziel in deze moeilijke tijden der pandemie, bijgevolg zijn ze ook meer atmosferisch dan voorheen.

Er is ook meer cleane zang, dat wordt voortreffelijk geïllustreerd in ‘The Antagonist’ waarin ook gitarist Jani Liimatainen heldere zang op zich neemt. Dit nummer vangt aan met mysterieuze fluisterstem en rustige gitaren en loopt over van weemoed. Heel reflectief is ook ‘The Wanderer’, met enkel op het einde wat grunts. Kippenvel! Met ondersteuning van sfeervolle videoclips is dit een flinke opsteker die ons op gezette tijden aangeboden wordt. Na de digitale premières en videoclips – waarvan de laatste voor ‘The Wanderer’ deze maand september komt – volgt nu ook de fysieke uitgave van de EP ‘Argent Moon’ met deze vier nieuwe songs. Aangezien ‘Argent Moon’ meer focust op de sensitieve weemoed waar de band in uitblikt, belooft men dubbel heavy terug te keren op een volgend album. Tot het zover is, kunnen we soelaas vinden in deze prachtige klanken, want dit is Insomnium op zijn best!