Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Atheris – Make / Believe
Self Released
Release datum: 23 november 2019
“Muzikaal is het allemaal wel aardig, leuk genoeg om in eigen land het voorprogramma van een progressieve metal band te verzorgen, maar met deze zang gaan ze niet verder komen.”
6,8/10
Leon Vonk I 14 april 2020

Atheris is een Engelse band die pas sinds 2017 bestaat, hoewel de muzikanten wel al langer samen muziek maken. Om afscheid te nemen van de oude stijl en bandnaam werd er in hetzelfde jaar een zelfgetitelde EP uitgebracht. Vervolgens ging de band hard aan de slag met het schrijven van nieuw materiaal voor een volwaardig album, welke eind vorig jaar uitkwam en de titel ‘Make / Believe’ kreeg.

De mannen maken melodieuze metal met een progressief sausje die weinig vernieuwend te noemen is. Dat zeg niet automatisch dat de muziek slecht is maar wel dat de composities zelf niet bijzonder genoeg zijn om op te vallen. Instrumentaal is het niet slecht en komen er bij vlagen leuke riffs voorbij die je uitnodigden om met je hoofd te gaan knikken, maar het geheel valt wel wat om in de matige mix die de band zelf heeft verzorgd. Vooral vind ik de gitaren en drums wat tam klinken wat er voor zorgt dat de muziek wat overtuigingskracht mist. Een ander element die de muziek niet ten goede komt is de zang van Matt Edwards, die tevens de gitarist is van de band. Het stemgeluid van Edwards vind ik niet zo mooi maar daarnaast zitten er hier en daar ook valse noten tussen, vooral in de harmonieën. Hierdoor heb ik af en toe moeite om naar de muziek te blijven luisteren.

Het is niet de eerste keer dat een gitarist met een zeer matige stem ook de zang voor zijn rekening neemt, waardoor er echt een stukje kwaliteit wordt ingeleverd. Met een échte zanger zou de muziek vaak veel beter zijn, zo ook bij Atheris. Muzikaal is het allemaal wel aardig, leuk genoeg om in eigen land het voorprogramma van een progressieve metal band te verzorgen, maar met deze zang gaan ze niet verder komen. Als ik de band mocht adviseren dan zou ik, naast het vinden van een zanger, ook aanraden om op zoek te gaan naar een eigen stijl, nu wordt er te veel geleund op een geluid wat we goed kennen van andere, betere, bands. ‘Make / Believe’ is een album wat nergens bijzonder is, een voldoende maar niet meer dan dat.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.