Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Astralborne – Eternity’s End
Prosthetic Records
Release datum: 29 mei 2020
“Hoewel Astralborne eerder een zijproject is, komen ze hier toch wel sterk voor de dag. En dan te denken dat alles een samenraapsel is dat ze niet kwijt raakten in hun hoofdproject.”
8/10
Koen de Waele I 29 mei 2020

‘Eternity’s End’ is het debuut van de Amerikaanse band Astralborne. Deze werd opgericht door gitarist Derik Smith en drummer Jayson Cessna die deel uitmaken van de Viking metalband Hammer Horde. De twee hadden door de jaren heen heel wat ideeën verzameld die eigenlijk niet pasten bij het concept van hun hoofdband. Al gauw vervoegde zanger/bassist Paul Fuzinski het tweetal en ging hun nieuwe project Astralborne van start.

Sombere kerkklokken met een Latijns gebed en akoestische gitaren zorgen voor een heel fraaie intro, waarna met ‘Attending The Funeral’ het startschot wordt gegeven. Melodieuze death metal die geheel in de Göteborg-stijl wordt gebracht. Hoewel snelle en melodieuze gitaren primeren, levert ook drummer Jayson een puike prestatie af. Een eerste hoogtepunt krijg je met ‘Transcendence Of Flesh’. De melodielijnen zitten vol afwisseling en klinken lekker spannend. Het eindigt met een akoestische stukje. Die komen geregeld voor en worden zo mooi gespeeld dat ze gerust als apotheosen mogen beschouwd worden en niet enkel dienen om er een beetje afwisseling in te steken. Ook het twaalf minuten durende epos ‘Eternity’s End’ mag beschouwd worden als een van de climaxen. Naast de intro krijg je nog eens twee volwaardige instrumentale nummers te horen. Ze klinken echter zo strak dat ze zeker niet moeten onderdoen voor degene waarbij Fuzinki zijn grunts laat horen. Als extraatje krijg je er hun versie van Judas Priest’s ‘Hell Patrol’ bovenop. Leuk gebracht. Zeker als je het gewoon bent met de zang van Rob Halford.

Hoewel Astralborne eerder een zijproject is, komen ze hier toch wel sterk voor de dag, en dan te denken dat alles een samenraapsel is dat ze niet kwijt raakten in hun hoofdproject. Fans van At The Gates, Dark Tranquillity en aanverwanten zullen hier zeker hun gading in vinden. Het album werd aanvankelijk in eigen beheer uitgebracht in 2019 maar trok onmiddellijk de aandacht van Prosthetic Records die de band binnenhaalde en het album opnieuw nu opnieuw uitbrengt. Als dat al geen mooi bewijs van kwaliteit is.