Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ancient Settlers – Our Last Eclipse
Crusader Records
Release datum: 1 april 2022
“Als er iets zou bestaan als death metal pop, dan is dit het.”
6.5/10
Jan Simon Hoogschagen I 31 maart 2022

Ancient Settlers is een redelijk nieuwe band die Spanje als uitvalsbasis gebruikt. Het is een internationaal gezelschap, met als blikvanger de Amerikaanse Fin (of Finse Amerikaan, whatever) Antony Hämäläinen. Zo divers als de herkomst van de leden is de muziek, Ancient Settlers maakt een vorm van melodieuze death metal die flink gepolijst is en door de toevoeging van keyboards nog het dichtst bij radiovriendelijkheid komt als voor dit soort muziek mogelijk is.

Het is ongetwijfeld de verdienste van technicus Daniel Cardoso (ook bekend als drummer van Anathema) en producer Fredrik Nordström (eerder producent van Arch Enemy, Evergrey, Powerwolf, Bring me the Horizon en nog veel meer) dat de meeste scherpe randjes vakkundig zijn weggeschuurd bij de tien nummers die het debuutalbum van de band telt. Het resultaat is een tweesnijdend zwaard: aan de ene kant glijdt de muziek van Ancient Settlers nu lekker makkelijk naar binnen, tegelijkertijd verdwijnt de eigenzinnigheid en blijft een tamelijk gladde eenheidsworst over.

Er gebeurt genoeg op ‘Our Last Eclipse’: aan riffs is geen gebrek en er is een interessante wisselwerking tussen cleane vocals en een soort van grunt “light”, maar toch wringt het. Death metal, zelfs melodieuze, moet iets vuigs en spannends hebben, het gevoel alsof de band op de rand van een afgrond balanceert, daar elk moment in kan donderen en als gevolg extra hard speelt om dat te voorkomen. Hier is daar helaas weinig van te merken, het is veilig en risicoloos, iets waar de ambitieuze teksten die thema’s als de dood, ballingschap, het milieu en Noorse mythologie aanstippen weinig aan veranderen. Als er iets zou bestaan als death metal pop, dan is dit het. Het is iets waar de band zich zo te horen bewust van is, want ze spelen met muzikale invloeden als filmsoundtracks, synthesizer new wave en foute electro dansmuziek – het meest uitgesproken in de tracks ‘Into The Depths I Ride’ en ‘Silent December’. Dat zijn de momenten die je als luisteraar doen opveren, waardoor je je afvraagt wat hier in godsnaam gebeurt. Het is dan wel weer jammer dat het zo’n beetje het enige is waarmee Ancient Settlers zich weet te onderscheiden. Maar goed, helemaal dertien in een dozijn is deze band nu ook weer niet.

Als experimentele fusion is ‘Our Last Eclipse’ geslaagd, als serieus te nemen metalalbum een stuk minder.