Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Abduction – Jehanne
Finisterian Dead End
Release datum: 29 april 2020
“Het geheel voelt buiten melancholisch ook echt Middeleeuws aan, wat een superbe verdienste is.”
7.5/10
Koen Smits I 30 april 2020

Soms heb je van die albums, al liggen ze binnen je interesse, waar je toch niet ‘in’ geraakt en deze ‘Jehanne’ van het Franse Abduction is er zo een. Ik zeg Franse, want er zijn meerdere Abductions actief en de Engelse versie doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen bij black metal fanaten met het uitstekende ‘All Pain As Penance’ uit 2019.

Wat het probleem dan is met het derde album van de Fransen? Of beter, wat is mijn probleem? Het is niet dat er op zich iets mis is met de black metal die men speelt, maar ik ervaar de zuiver gezongen vocalen zelfs na ettelijke luisterbeurten als licht storend. Te meer omdat zowat de helft van de teksten op deze manier gebracht wordt. De andere helft wordt op een venijnige manier uitgespuwd door  zanger François Blanc. Furieus, nijdig en op een uiterst vijandige manier doorklieven zij het verhaal. Het verhaal dat duidelijk handelt over de levenswandel van Jehanne, aka Jeanne D’Arc, het Franse meisje dat in de vijftiende eeuw gevolg gaf aan de stemmen in haar hoofd om Frankrijk te bevrijden uit de Engelse wurggreep tijdens de Honderdjarige Oorlog. Wat min of meer ook lukte, alvorens zij op de brandstapel belandde als godslasterlijk schepsel.

Deze heldendichtwaardige historie wordt met veel gevoel gebracht en wordt in ruim een uur en acht nummers uitgebreid verteld. Je wordt ook meegetrokken door de vele tempowisselingen en tegenstellingen: nummers worden halverwege afgekapt, om als zoetgevooisde ballad te herbeginnen, terwijl rauwe uitbarstingen worden afgewisseld met lieflijke verzen, al dan niet akoestisch, of met engelenvocalen. Het geheel voelt buiten melancholisch ook echt Middeleeuws aan, wat een superbe verdienste is. De vele lagen laten dit epos ook beluisteren als een boek, waarbij de aandacht vooral naar de trage, sombere stukken gaat.

‘Jehanne’ werd in de studio behandelt door de Bulgaarse Belg Déhà, als multi-instrumentalist actief in Acathexis, Déhà, Yhdarl, plus tal van andere bands en projecten en zelf ook graag buiten de lijntjes kleurend. Het album wordt uitgebracht op 29 april en dat is geen toeval, want deze dag valt samen met één van de belangrijkste dagen in Jehanne’s leven, namelijk de dag dat zij als aanvoerder van een Frans leger door de bevolking van Orléans als held werd ontvangen en moed gaf aan de onderdrukten. Laat mijn lichte terughoudendheid tegenover het album echter geen belemmering zijn om het te checken. ‘Jehanne’ blijft een majestueus theaterstuk dat liefhebbers van verhalende black metal zeker kan bekoren en ook mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis en bij voorkeur de Franse taal machtig zijn, zullen hiervan kunnen genieten.