Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thin Lizzy – 1976
Universal Music
Release datum: 17 november 2024
Eens te meer geeft Universal Music het goede voorbeeld over hoe je een goede re-release uitbrengt want ‘1976’ is één groot feest voor de Thin Lizzy fan, van begin tot eind
Erik Boter  I 7 oktober 2024

Je kunt het je nu nauwelijks meer voorstellen maar héél lang geleden, in de sixties en seventies, kwam het regelmatig voor dat een rockband meerdere keren in een jaar een studioalbum uitbracht. Het meeste geld werd in die tijd immers verdiend met fysiek muzikaal product en (nog) niet met toeren en merchandise. Thin Lizzy bracht in het jaar 1976 (dat is dus bijna vijftig jaar geleden als ik goed reken) inderdaad twee albums uit die later uitgroeiden tot ware klassiekers: het doorbraakalbum ‘Jailbreak’ en de opvolger ‘Johnny The Fox’.

Beide platen werden natuurlijk al eerder meerdere keren opnieuw uitgebracht (ook nu krijgen ze een re-release op (gekeurd) vinyl – als remix welteverstaan) maar nog niet eerder samen in een boxset die nu verkrijgbaar is onder de titel ‘1976’. Vijf CD’s en een BluRay vol moois uit dat prachtige jaar bevat deze nieuwe boxset van de meest klassieke (en volgens velen ook de beste) Lizzy line-up. Ik noem ze nog maar even: op zang en bas wijlen Phil Lynott (1949 – 1986), Scott Gorham (gitaar), Brian “Robbo” Robertson (gitaar) en Brian Downey (drums). 

CD 1 en 2 bevatten de reguliere albums met de originele mix alsook een 2024 remix (van Richard Whittaker en  Gorham). Deze remixen zijn bijzonder om te luisteren, moet ik zeggen. Het geluid is met de technieken van bijna vijftig jaar later natuurlijk een stuk beter en voller dan dat je gewend was van ‘vroeger’. Wat de nieuwe mixen bijzonder maakt zijn de extra instrumenten en zanglijntjes die je soms hoort op plekken die je niet gewend bent. Zo trekt Phil Lynott op het nummer ‘Jailbreak’ veel eerder zijn mond open dan je zou denken, is het einde van ‘Cowboy Song’ anders (meer de nadruk op akoestische gitaren dan elektrische) en zijn er in ‘Emerald’ ook verschillen te horen in drums en vocalen. Het mooie ‘Running Back’ van ‘Johnny The Fox’ wordt zelf door de nieuwe mix een compleet andere luisterervaring. Voor de één zal dit heiligschennis zijn, voor de ander een welkome alternatieve manier om naar dit album te luisteren.

CD 3 en 4 bevatten demo’s, alternatieve takes, instrumentale versies en ander moois afkomstig van de studio- en oefenruimtesessies van beide albums. Zo kom je er achter dat de Lizzy megahit ‘The Boys Are Back In Town’ tijdens de schrijfsessies nog ‘The Kid Is Back’ als titel had. Ook hoor je de band aan het werk met een nummer met de titel ‘Funky Job’, een embryonale versie van ‘Johnny The Fox Meets Jimmy The Weed’. Je hoort de mannen ook aan klieren in een outtake met de titel ‘Brian’s Number’. Het is alsof je midden in de repetitieruimte staat, heerlijk. Als je goed luistert hoor je in de jam ‘Give It Up’ op de vierde CD de contouren terug van wat later ‘Dancing In The Moonlight’ zou worden. Verder vind je op de derde en vierde schijf nog wat nummers van BBC Sessies terug. Een aantal tracks kunnen overigens bekend voorkomen van de ‘Rock Legends’ CD box uit 2020 of de 2CD (of de dure 6CD variant) van het ‘Thin Lizzy at the BBC’ album uit 2011.

CD 5 bevat een live show die voor een radio uitzending in Cleveland werd opgenomen op 11 mei 1976. Dit optreden is van de ‘Jailbreak Tour’ en staat niet ook al op de Live & Dangerous boxset. De geluidskwaliteit is rauw maar prima te beluisteren. ‘1976’ bevat verder een extra (BluRay) schijfje waar je de Atmos mixen op terugvindt van de oorspronkelijke studioalbums en hun 2024 remixen.  Daar moet je dan wel de benodigde apparatuur voor hebben. Die heb ik niet waardoor ik over de inhoud van dit laatste schijfje geen oordeel kan vellen.

Dan nog de verpakking. Het zal je niet verbazen dat die dik in orde is, zoals we van Universal gewend zijn als het om dit soort heruitgaven gaat. ‘1976’ is gehuisd in een mooie opbergcassette waarin de zes schijfjes netjes opgeborgen kunnen worden en dat een gebonden boekwerk bevat met verhalen en foto’s uit de periode waar het om draait (1976, ja); plaatjes van tourposters, singlehoesjes, labels, originele mastertapes, je vindt het terug in dit boekwerk. Prettig om door te bladeren wanneer je één van de schijfjes hebt opgezet. 

Eens te meer geeft Universal Music het goede voorbeeld over hoe je een goede re-release uitbrengt want ‘1976’ is één groot feest voor de Thin Lizzy fan, van begin tot eind. En dat voor een betaalbare prijs. Volgende keer ‘Renegade’?