Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: RogerThat MKII Distortion

 
“Een high gain distortion van eigen bodem met een eigen sound en verhaal, gebouwd in Amsterdam en speciaal voor de metalgitarist.”
Nederlandse pedalenbouwers hebben bij de gearheads van Arrow Lords of Metal altijd een streepje voor gehad. Ik deel met mijn voorganger Remco de passie voor het tenminste twee wekelijks grondig verbouwen van mijn pedalboard en het gretig testen van de nieuwste pedalen. De zoektocht naar nieuwe kanshebbers heeft geleid tot de pedalenbouwer RogerThat uit Amsterdam, die zich richt op metalgitaristen. Ze hebben voor de ultieme high gain sound van Bogners, Mesa’s en Diezel versterkers de MKII ontwikkeld. En die gaat vandaag op mijn pijnbank.
Door: Wouter de Vries Ι  01 juni 2019

Rogerthat

RogerThat is een pedalenbouwer uit Amsterdam, welke op kleine schaal pedalen bedenkt, ontwerpt, test en bouwt voor met name gitaristen uit de metal hoek. De MKII is gebouwd als doorontwikkeling van de oorspronkelijke DX distortion. Door jarenlange ervaring in studiowerk wist Rogier van Oudheusden bijzonder goed waar hij specifiek naar op zoek was in een distortion. Hierop besloot hij een distortion te gaan bouwen voor zichzelf (dit was de DX) en hieruit is zijn bedrijf RogerThat ontstaan.

Testsetup

De distortion heb ik getest met diverse gitaren, te weten de Bo~EL MC7, MC6 en Shine GG100 op een Peavey 6505 MH, een Crate Powerblock en een Orange Crush Pro 120. Zowel als distortion pedaal voor de versterker, maar ook als pre amp direct in de eindtrap van de versterkers. Om het pedaal te kietelen heb ik er een NEXI Industries Dutch Screamer ervoor gezet.

MKII distortion

De MKII biedt een transparante en heldere distortion met een fijne korrel, zoals de maker het zelf omschrijft. De werking van het pedaal is als een fuzz, maar dan minder smerig en met meer helderheid en definitie. Het pedaal wordt gevoed met de 9v adapteraansluiting en heeft naast in- en output een gain en volumeknop. Je geluid verder vormen doe je met de equalizerknoppen tone en body.

In een pedalensetup voor je versterker geeft het pedaal een warme organische fuzz sound met lichte gruis. Draai de gain iets meer open en het is zeker een high gain distortion, die vooral dankzij de body knop een dikke en volle sound geeft. Natuurlijk helpt je voorversterker hier ook bij mee. De transparantie en definitie van losse noten komen goed uit de verf, zowel in riffs als bij akkoordenwerk. De MKII kan, als je hem flink op zijn kloten geeft met een hoge output uit je gitaar, ook iets gaan clippen als bij een fuzz. Dan heb je uiteraard wat compressie in je geluid, maar wel met behoud van een dikke toon. De toon is eigen, het heeft zeker iets in zich van Bogner en Diezel versterkers, maar het is daar beslist geen kloon van.

Als het pedaal direct in de eindtrap van een versterker aangesloten is vind ik de MKII minder sterk. Het geluid is iets dunner en wat aan de schelle kant, dus ik zou je aanraden dit pedaal voor je versterker te zetten. Daarnaast trekt een overdrive pedaal vóór dit pedaal als booster alles nog ietsje strakker wat mij erg aanspreekt.

De MKII is opgebouwd met vier gaintrappen waardoor je (ook zelf) de mate van gain kan regelen onder de kap door per trap de gain aan te passen middels kleine trimpots. Dit biassen moet je dan wel even voorzichtig doen met het nodige beleid. Het pedaal slopen kan je er niet mee, maar je geluid goed vernachelen lukt wel, wat gelukkig dan wel weer zelf te herstellen is.

Het pedaal wordt direct geleverd vanuit de RogerThat webshop, of hij ligt op de plank bij enkele gitaarspeciaalzaken voor een prijs rond de 180 Euro. De pedalen zijn met de hand gebouwd en worden voorzien van een certificaat en een handleiding. De service is goed, de mannen zijn enthousiaste gasten die kritisch zijn op kwaliteit en die je graag helpen als het nodig is.

Conclusie

De MKII is een eigenzinnig high gain distortion pedaal, met de hand gebouwd in Nederland uit hoge kwaliteitscomponenten en wat mij betreft veel pedaal biedt voor het geld dat je er voor betaalt. Het pedaal maakt een onderscheid omdat het op een fuzz principe is gebaseerd, een goede equalizercontrole heeft met de body knop en van hoge kwaliteit is.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over RogerThat Guitar Pedals.