Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Zhakiah – Where The Light Will Thread
Melodic Passion Records
Release datum: 25 september 2020
“Fans van melodieuze death metal op zijn Zweeds moeten dit zeker eens beluisteren. Echt origineel is het niet, maar klinken doet het wel. Uniek dat dit dan ook het werk van slechts een persoon is.”
7/10
Koen de Waele I 14 september 2020

Zkahiah werd in 2018 gevormd door de multi instrumentalist Jani Stefanovic. Jani is een heel bezige bij en was betrokken als groepslid bij zo maar eventjes een dertigtal albums. Momenteel maakt hij deel uit van Divinefire, Miseration, Essence Of Sorrow, Mehida, The Few Against Many, The Weakening en Solution .45. Zkahiah is zijn eenmansproject waar hij de zang, gitaar, bas en keyboards voor zijn rekening neemt. Enkel het drummen werd uitbesteed aan Alfred Fridhagen (Mad Hatter, Hellspray, Morning Dwell), die dit overigens prima gedaan heeft.

Uiteraard maakt Zkahiah deel uit van de meer melodieuze gerichte Zweedse death metal variant. Het eerste hoogtepunt krijg je met ‘Dominium Aeternum’. Het geheel is door keyboards nog eens extra dik gelaagd. Samen met stevige riffs en melodieuze gitaarpartijen vormt alles een mooi geheel. Behalve een stevige en agressieve grunt laat Jani hier en daar ook wat cleane stukken horen. Maar die zijn dan eerder als aanvulling. Ook‘The Ancient Of Days’ is zeker het vermelden waart. De leuke meerstemmige refreinen laten nergens horen dat de band het slechts met een zanger doet. Het nummer bevat zelfs ook de nodige neerslachtige fragmenten. Toch zijn er ook wel wat minpuntjes. Vooral de korte tijdsduur van achtentwintig minuten is opvallend. Blijkbaar ging het album eerst als EP uitgebracht worden. Na het toevoegen van nog wat extra werk, is het dan een compleet album geworden. Ook storend was de plotse fade- out op ‘Spirit´s Perfection’. Het lijkt wel of de band niet op een passend einde kon komen. Fans van melodieuze death metal op zijn Zweeds moeten dit zeker eens beluisteren. Echt origineel is het niet, maar klinken doet het wel. Uniek dat dit dan ook het werk van slechts een persoon is.