Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Wicked Plan – Land Of Fire
STF Records
Release datum: 29 november 2019
Tekst: Erik Boter – 08 december 2019
“Een voorbeeld van hoe dat prettig uit kan pakken is de track ‘Wonderland’. Mooi Oosters aandoend toetsenintro, een lekker ritme en dan een muur van slaggitaren. Een vingervlugge gitaarsolo, en nog eentje. ”
5.5/10

Uit Zwitserland komen een aantal goede dingen. Drie weet ik er zo al meteen op te noemen: Hellhammer, Celtic Frost en Triptykon. Een vierde is natuurlijk strooikaas. Kunnen we aan dit rijtje ook de band Wicked Plan toevoegen?

Laat ik maar eens beginnen met de zwakke schakel van deze band: zangeres Natali Keller. Toegegeven, wanneer je in het CD boekje leest dat niemand minder dan brulboei Ralf Scheepers (Primal Fear) de vocal coach is van mevrouw Keller, dan schept dat verwachtingen. Om een lang verhaal kort te maken, die verwachtingen worden niet ingelost. Sterker nog, Scheepers heeft volgens mij nog wel wat uurtjes nodig om het niveau van Natali naar een acceptabel niveau te tillen. Niet alleen op het gebied van techniek (je kunt als metal zangeres ook best iets anders doen dan je vibrato ‘aanzetten’), maar ook als het gaat om de uitspraak van de Engelse taal (wie is ‘Ikaroes’ in de openingstrack ‘Icarus’ in Godsnaam?) en het schrijven van behoorlijke melodielijnen.

Goed, ik ben geen fan van Natali, zoveel is wel duidelijk. Op zich is dat jammer, want op dit tweede Wicked Plan album ‘Land Of Fire’ wordt best prettig gemusiceerd, onder andere door echtgenoot, gitarist en componist Dan Keller. Hij bedankt Yngwie Malmsteen in de “Special Thanks” sectie van het CD boekje, en wie deze CD beluistert snapt ook waarom: Dan is zwaar beïnvloed door het snelle spel van de Zweed. Dat is helemaal geen schande overigens, want beïnvloed zijn door iemand betekent niet hetzelfde als klakkeloos naspelen. Toch is de muziek van Wicked Plan nergens origineel te noemen. Wat opvalt is dat toetsen een grote rol hebben in de nummers, maar dat de line-up geen toetsenist kent. De orkestrale toetsendekens op dit album werden bedacht en ingespeeld door Dan Keller zelf.

Een voorbeeld van hoe dat prettig uit kan pakken is de track ‘Wonderland’. Mooi Oosters aandoend toetsenintro, een lekker ritme en dan een muur van slaggitaren. Een vingervlugge gitaarsolo, en nog eentje. Maar ja, dan begint mevrouw Keller te zingen en is voor mij de lol er af. Zonde van zo’n lekker nummer. Op het lekker felle ‘Soul Hunter’ laat vocal coach Ralf Scheepers even horen hoe het wel moet middels een prima gastoptreden. Jammer genoeg blijft het gastoptreden beperkt tot deze enige gastbijdrage. Ik wil niet stoken in een goed huwelijk maar gitarist Dan Keller zou er goed aan doen zijn echtgenote te vervangen (in de band dan). De muzikale escapades van manlief zijn namelijk verre van slecht, maar door de inbreng van zijn vrouw zakt dit album de middelmaat in. Helaas kan ik Wicked Plan dus niet in het rijtje zetten waar ik mijn verhaal mee begon.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.