Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Vredehammer – Viperous
Indie Recordings
Release datum: 06 maart 2020
Tekst: Vera Matthijssens – 21 maart 2020
“Iets teveel mechanische strakheid, daar moet je van houden, maar ‘Viperous’ is wel een beenharde schijf welke toont dat de band nieuwe invalshoeken gevonden heeft.”
8/10

Na de prima albums ‘Vinteroffer’ (2014) en ‘Violator’ (2016) heeft Per Valla met zijn maat, gitarist Kristoffer Hansen en nieuwe drummer Kai Speidel een derde volledig album in elkaar geknutseld. De ijskoud geserveerde black/death metal van het Noorse drietal heeft altijd teksten meegekregen die door horror geïnspireerd zijn. Meer bepaald door Stephen King net als op ‘Violator’. Ditmaal doet men dit ook muzikaal. Dat betekent de toevoeging van jaren tachtig horror keyboards, zodat de muziek meer soundtrack grootsheid heeft.

Let wel, dit betekent niet dat de songs aan grimmigheid hebben ingeboet. Het is wel wennen aan de bijna hupse synthesizers welke her en der in het geheel verweven zijn. Dat merk je al bij opener ‘Winds Of Dysphoria’ maar spoedig valt men toch uit met oorverdovende dissonante riffs en horen we ook de vertrouwde rauwe death grom van de frontman. Songs als ‘Aggressor’ en ‘Suffocate All Light’ razen als een bulldozer over je heen. Mechanische invloeden zijn gestegen, dat merken we in het stug hamerende titelnummer en het overrompelende ‘In Shadow’ waarin – net als in ‘From A Spark To A Withering Flame’ – een kort duister gesproken fragment komt. Het dramatische ‘Any Place But Home’ en ‘Skinwalker’ laten ook geen spaander heel. Iets teveel mechanische strakheid, daar moet je van houden, maar ‘Viperous’ is wel een beenharde schijf welke toont dat de band nieuwe invalshoeken gevonden heeft. Mix en mastering gebeurde in Denemarken door de befaamde Jacob Hansen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.