Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Týr – A Night At The Nordic House (DVD)
Metal Blade Records
Release datum: 18 maart 2022
“Een avond die het waard was om vast te leggen voor het nageslacht!”
8.5/10
Vera Matthijssens I 11 maart 2022

Týr heeft altijd een aparte plek ingenomen in het pagan/folk metal genre. Niet alleen hun afkomst uit de Faeröer Eilanden speelde daar een rol in, maar ook de welhaast progressieve insteek van de heidense songs kon ons wel bekoren. Begin februari 2020 gaf de band twee concerten in het Nordens Hus in Tórshavn in hun thuisland, samen met het symfonieorkest van de Faeröer Eilanden. Het was een indrukwekkende vertoning in vol ornaat vlak voor de coronacrisis. Deze registratie is half maart te verkrijgen voor iedereen.

De vierkoppige band wordt bijgestaan door een volledig orkest en een vrouwen- en mannenkoor. ‘Hel’ is het meest recente album dat Týr in 2019 uitbracht en daar worden dan ook vijf songs uit gespeeld, te beginnen met ‘Gates Of Hel’. Het contrast tussen metal en orkest wordt bijzonder goed uitgewerkt. Bandleider Heri Joensen zingt clean – soms met barse ondertoon – en zorgt voor knap gitaarwerk, maar het is vooral oudgediende Terje Skibenæs die voor vuurwerk zorgt met fantastische vurige gitaarsolo’s. Mooi om hem terug op het podium te zien!

De ziel van de Faeröer Eilanden heerst in de songs, die in het geval van ‘Grindavísan’ en ‘Ragnars Kvæði’ veelal bewerkte ballades uit het Noorden zijn. Zelfs een streepje Bach wordt gespeeld, want Heri meldt dat klassieke muziek hem nauw aan het hart ligt en hij deze vertoning als een droom die waarheid wordt beschouwd. ‘Ramund Hin Inge’ is een ander authentiek lied dat met viool en melancholieke gitaarlijnen wordt opgesmukt, maar ook eerder catchy songs als ‘Hold The Heathen Hammer High’ en ‘Mare Of My Night’ komen aan bod. De anders al meerstemmige zang wordt nog extra versterkt door koorzang, zeker een belangrijk element in de sound van Týr. Vooral de in de moedertaal gezongen songs zijn erg etnisch getint. In ‘Ormurin Langi’ wordt dit nog extra in de bloemetjes gezet door de charismatische gastzanger Pól Arni Holm. Na de strijdvaardige hit ‘By The Sword In My Hand’ vormt het nieuwe ‘Álvur Kongur’ het bisnummer van een avond die het waard was om vast te leggen voor het nageslacht.