Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
8 Kalacas – Fronteras
Atomic Fire Records
Release datum: 25 maart 2022
“Opvallend is de enorme blend van verschillende muziekstijlen die hier naadloos in elkaar passen”
8.5/10
Koen de Waele I 12 maart 2022

Zo af en toe kom je nog eens iets speciaal tegen en dat mag zeker gezegd worden van 8 Kalacas (spreek het uit als Ocho Kalacas). De band zelf komt uit Orange County en hoewel dat in Californië ligt, staat het gekend als de plaats zonder stranden en vertier. De bandleden zelf hebben Mexicaanse roots en die invloeden zijn niet alleen hoorbaar in muziek, ook tekstueel werd alles in het Spaans ingezongen. Al sedert 2003 creëren ze een unieke mix van hardcore met ska en heel wat blazers. Zo werden ze recentelijk opgepikt door Atomic Fire records en geniet hun derde album ‘Fronteras’ van een wereldwijde distributie via een groot label. Zelfs Dez Fafara (DevilDriver) was danig onder de indruk want sinds dit jaar is hij hun boekingsmanager.

Opvallend is de enorme blend van verschillende muziekstijlen die hier naadloos in elkaar passen. Zo vangt het album aan met ‘Frontera’, dat van start gaat met een opbouwend geluid van vervormde gitaren waarna je een stevig stuk hardcore te horen krijgt. Dat vloeit over tot Dick Dale-achtige surfmuziek waar dan ineens een Mexicaanse trompettist zich laat horen. De band beschikt met Sr. Kalaca en Getse over twee zangers die elkaar afwisselen in een mix van een (soms grappige) heldere zang en een meer agressievere zangstijl. Na een terug snellere uitbarsting wordt dan ineens overgeschakeld naar ska. Op het volgende ‘Pudrete’ krijg je meer van hetzelfde en weet je om de duur niet meer of je moet moshen of eerder vrolijk huppelen op een mariachi band. Probeer het thuis eens allebei en dan ga je beseffen waarom de band ondertussen al zo een uitstekende livereputatie heeft opgebouwd in hun thuisland.

Nummer na nummer weet dit zevental verrassend voor de dag te komen. Enkel ‘Luna’ is een buitenbeentje omdat het volledig ontdaan werd van metal invloeden. Het zuiderse ska sfeertje nodigt echter uit om een sombrero op te zetten en tequila’s binnen te kappen. Wie in is voor iets nieuws dat zowel stevig voor de dag komt alsook een feestelijke stemming kan creëren, moet 8 Kalacas zeker tot zich nemen.