Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Day Of Departure – Day Of Departure
Brave Music
Release datum: 25 maart 2022
“Het gegeven dat ‘Day of Departure’ een concept album is dat handelt over de destructie van de aarde geeft ook wel aan dat het album niet het vrolijkste is dat je in de kast kunt hebben staan.”
5.8/10
Erik Boter I 11 maart 2022

Day Of Departure is een nieuwe, Amerikaanse band die opereert in het zogenaamde post rock genre. Verwacht op dit debuut sferische, trage en soms dromerige muziek zoals The Gathering die maakte in de periode van ‘How To Measure A Planet’. Het gegeven dat ‘Day of Departure’ een concept album is dat handelt over de destructie van de aarde geeft wel aan dat het album niet het vrolijkste is dat je in de kast kunt hebben staan. En ook een album dat akelig van deze tijd lijkt te zijn.

De stem van zangeres Michelle Schrotz doet af en toe, in de verte, aan die van Anneke van Giersbergen denken. De kwaliteit van de nummers die de band op dit album laat horen echter vind ik van een beduidend minder niveau. Door de grote mate van “uitgesponnenheid” worden tracks als ‘The Edge of Annihilation’ en ‘And We Prepare For Our End’ al snel saai en wordt het een uitdaging om de nummers uit te zitten. Wat ook niet helpt is het derde nummer ‘The Light in Our Eye Grow’ dat geen liedje is maar een soundscape van ruim drie minuten. Dat geldt ook voor ‘The Future Has No Form’ en afsluiter ‘The Beyond’ overigens. Doorspoelen maar.

Toch staat er een aantal aardige nummers op ‘Day Of Departure’. ‘Pierce The Sky’ zit beter in elkaar en kent zowaar een tempoversnelling waardoor het liedje meteen meer body krijgt en gaat leven. Het heeft ook een lekkere riff in het midden en heeft daarom de zo welkome afwisseling gekregen. Ook het erop volgende ‘Ex Machina’ is wat vlotter van opzet en klinkt daarom lekker in het gehoor. ‘Awaken To The Beyond’ en ‘Living Matter’ hebben echter weer hetzelfde trage, voortkabbelende tempo als de eerste paar tracks van het album en zijn zelfs, draai de intro’s maar eens na elkaar, nauwelijks van elkaar te onderscheiden.

Hoewel ik best hoor dat de intenties van deze band prima zijn en er ook best goed gemusiceerd wordt vind ik deze titelloze debuutplaat over de gehele linie niet boeiend genoeg om vaker naar te luisteren. Vanuit het concept had een spannender geheel mogelijk geweest kunnen zijn.

Wil je echter gewoon een avondje chillen met de open haard aan en een glaasje rode wijn in de hand, dan is ‘Day Of Departure’ een prima soundtrack.  Dat de band een magere voldoende scoort komt omdat ze het album geheel op eigen kracht hebben opgenomen en uitbrengen; een lovenswaardig initiatief.