Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Billybio – Leaders And Liars
AFM Records
Release datum: 25 maart 2022
“Wie zit nog te wachten op een reünie van Biohazard als je dit hoort? Op ‘Feed The Fire’ was Billy al goed op weg maar dit is gewoonweg de hardcore – punk – metal crossover plaat van het jaar 2022.!”
9/10
Koen de Waele I 11 maart 2022

Terwijl Biohazard zich al jaren in winterslaap bevindt, is Billy Graziadei altijd druk bezig gebleven met zijn eigen opnamestudio Firewater Studios en bracht hij nog werk uit, denk maar aan Powerflo. In 2019 verscheen zijn soloalbum ‘Feed The Fire’ en twee jaar later is hij alweer terug met ‘Leaders And Liars’. Alles werd zo goed als alleen door Billy geschreven en voor de opnames kreeg hij hulp van gastmuzikanten uit de gelederen van Suicidal Tendencies, Powerflo, The Exploited en H2O.

Billy heeft één groot talent en dat is ongelofelijk spannende zanglijnen schrijven waar de melodie vanaf spat en waar elke luisteraar na enkele seconden met een voldane grijns met mee is. Ondanks die aaibaarheidsfactor, blijft het toch hardcore en net zoals Biohazard wordt er een stevige dosis metal en punk in verwerkt. Openingsnummer ‘Black Out’ begint iets trager maar barst na vijftig seconden los en dan hoor je een straffe Billy aan het werk. Dat gaat verder in het volgende ‘Fallen Empires’ wat gekenmerkt wordt door een Alice In Chains-achtig refrein tot het eerste hoogtepunt van het album voorbijraast met de titeltrack ‘Leaders And Liars’, welke de energie van een middelgrote kerncentrale bevat en je al van bij aanvang vastgrijpt door het onweerstaanbare refrein.

Wat verder hoor je nog zo een paar klassiekers in spe met ‘Generation Kill’, ‘Looking Up’, ‘One Life To Live’ en ‘Enough’. Af en toe passeert er een kortere uitstap dat je meer als een soort rustpauze kan beschouwen en waar lichtjes wordt geëxperimenteerd met een vage dosis elektro en een dromerige vrouwenzang. Op afsluiter ‘Cyanide’ is er van hardcore niet veel meer te bespeuren maar het rockgehalte met alweer zo een fantastische zangmelodie en een mooie emotionele gitaarsolo weet je dan terug op een andere manier te ontroeren. Wie zit nog te wachten op een reünie van Biohazard als je dit hoort? Op ‘Feed The Fire’ was Billy al goed op weg maar dit is gewoonweg de hardcore – punk – metal crossover plaat van het jaar 2022.