Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Tuatha De Danann – The Tribes Of Witching Souls (EP)
Trollzorn
Release datum: 13 november 2020
“De ziel van Keltische folk met een flinke injectie metal wordt hier met respect vertolkt.”
8.5/10
Vera Matthijssens I 05 december 2020

Keltische folk uit Brazilië, daarvoor staat Tuatha De Danann al sinds de jaren negentig, ook al begonnen ze als doom metal band. De band bracht een aantal albums uit, hun naam zal bij folk metal liefhebbers wel een belletje doen rinkelen, maar geteisterd door bezettingswijzigingen en locatie bleef het succes toch beperkt tot een kring onvoorwaardelijke fans die waarschijnlijk ook albums van Skyclad, Waylander en Cruachan in de kast hebben staan.

De EP ‘The Tribes Of Witching Souls’ duurt iets meer dan een half uur en bestaat uit vijf nieuwe songs en twee bewerkingen van oudere nummers. Spil van deze band is Bruno Maia die naast de zang ook op heel wat folk instrumenten en gitaar zijn mannetje staat. Hij wordt bijgestaan door Giovani Gomes op bas en zang en Edgard Brito op toetsen. Er is ook een heel leger aan gastmuzikanten (op drums, bodhran, viool en doedelzakken) en gastvocalisten (waaronder Martin Walkyier van Skyclad). Er zit een behoorlijke portie metal in de songs, maar toch neigt deze schijf eerder de kleurrijke, maar zeker geen boertige folk zijde van deze band te benadrukken.

De verhalende folkzang in het titelnummer is typisch en naar wens, omgeven door stevige rockriffs en allerlei folkinstrumenten. De stotende gitaren in ‘Turn’ worden verfraaid door viool en de vurige gitaarsolo maakt dat het tot de favorieten behoort. Gure wind en viool doet ons in ‘Warrior Queen’ op de Schotse Hooglanden belanden. Dit weemoedige nummer wordt door zangeres Daisa Munho gezongen, maar zij krijgt repliek van enige kloeke samenzang van de mannen. ‘Your Wall Shall Fall’, het nummer waarin Martin Walkyier (ex-Skyclad) zijn geëxciteerde ruwe zang toevoegt, is opgewekt en swingend. ‘Conjura’ kent evenzeer een aangename mix van metal en folk. ‘Outcry’ krijgt hier een mooie, akoestische makeover . Ook in ‘Tan Pinga Ra Tan’ houdt men het ingetogen met violen en fluit, plus de vrouwelijke zang van Fernanda Lira. De ziel van Keltische folk met een flinke injectie metal wordt hier met respect vertolkt.