Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

BNil

Release datum: september-19

Door: Jan-Simon – 4 mei 2019

Het is een typisch voorbeeld van Russische rock: het is gebaseerd op de bekende westerse voorbeelden, maar tegelijkertijd compleet anders.”

 

4/5

‘Monomyth’ van de Russische band Transnadežnost is een bijzonder, nagenoeg instrumentaal album dat zich moeilijk laat vergelijken met wat dan ook. Het is een typisch voorbeeld van Russische rock: het is gebaseerd op de bekende westerse voorbeelden, maar tegelijkertijd compleet anders.

Transnadežnost, vermoedelijk vernoemd naar een album van de (in Rusland althans) vermaarde band Zvuki Mu, staat met een been in de klassieke stonerrock en lijkt bij songs als ‘Kailash’ wel wat op bands als Causa Sui en Colour Haze die grossieren in breed uitwaaierende psychedelische jams en voegt daar progressieve rock aan toe om uit te komen op een typisch Russisch product dat weliswaar verrassend goed is, maar door die Russische excentriciteit waarschijnlijk weinig muziekliefhebbers in onze contreien zal aanspreken. Dat is op zich jammer, want wie de moeite neemt om zich onder te dompelen in de spacey sferen van deze band uit Sint-Petersburg zal merken dat de muziek verrassend rijk is.

Het gaat alle kanten op, van lekker vet klinkende gitaarriffs tot jazzy krautrock improvisaties waarin ineens een prominente rol is weggelegd voor de trompet. Op andere nummers horen we de bombastische spacerock waar bands als Monkey 3 een abonnement op lijken te hebben. ‘Monomyth’ is het eerste album van de band en ook meteen het eerste fysieke product. Een aantal van de nummers op het album is al enkele jaren geleden als digitale download uitgebracht, al dan niet in een licht andere vorm. Alleen het dromerige ‘Huldra’ is voorzien van vocalen. Geen idee waar gastzanger Egor Svysokihgor over zingt, het klinkt mysterieus en goed.

Het is eigenlijk voor het eerst, voor mij althans, dat Russischtalige rockmuziek niet vooral raar en ouderwets klinkt. Ik wil mezelf geen kenner noemen, maar dit is een stuk beter dan bijvoorbeeld Boris Grebenshikov en Akvarium. Goed, dat was een andere tijd, een tijd waarin Rusland nog Sovjet-Unie was en rock nog iets verdachts en bourgeois was. Die tijd is voorbij. Wie weet vormt Transnadežnost de voorhoede van een lichting moderne Russische bands die in het westen voet aan de grond krijgt. Dan nog wel wat aan die bandnaam doen. Desondanks een aanrader uit onverwachte hoek.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.