Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Thulcandra – Hail The Abyss
Napalm Records 
Release datum: 19 mei 2023
“Alles wordt ijskoud opgediend met de gloed van het noorderlicht, zodat songs als ‘On The Wings Of Cosmic Fire’ en ‘As I Walk Through The Gateway’ zich als een pitbull in je brein vasthonken. Deze band is erg goed bezig en hopelijk kunnen we hen ook eens live aanschouwen in de Lage Landen.!”
8.5/10
Vera Matthijssens I 04 augustus 2023

De vaart zit er nu goed in bij Thulcandra, want nog geen anderhalf jaar na het – eveneens uitstekende maar door het verlies van bassist Christian Kratzer getekende – ‘A Dying Wish’, volgt nu al album nummer 5 van de Duitse black/death metal formatie. ‘Hail The Abyss’ is bijgevolg een logische opvolger, zij het nog iets heftiger vanwege minder akoestische fragmenten. Bezig baasje Steffen Kummerer (nog bekender van Obscura) ging ook nu in zee met icoon Dan Swanö voor de mix en dat is een slimme zet wanneer je streeft naar de sound van melodieuze zwartgeblakerde death metal uit de jaren negentig. Denk aan Dissection, Unanimated en Sacramentum.

De akoestische gitaren zijn nu vooral beperkt tot twee korte interludia ‘At Night’ en ‘In Darkness We Descend’. Acht langere songs kennen steeds spanningsbogen, inventieve wendingen en puike acceleraties. Ook het gitaarwerk – zowel de riffs als de melodieuze solo’s – is om duimen en vingers af te likken. De rasperige black metal vocalen van Steffen klinkt meermaals gewichtig en verhalend, her en der worden songs ondersteund door zalvende keyboards. Dit alles wordt ijskoud opgediend met de gloed van het noorderlicht, zodat songs als ‘On The Wings Of Cosmic Fire’ en ‘As I Walk Through The Gateway’ zich als een pitbull in je brein vasthonken. Een speciale vermelding krijgt van ons de afsluiter ‘The Final Closure’ dat acht minuten lang een epische, intense sluiptocht naar het einde is met verdorven voordrachtzang en slepende gitaren. Zo zie je maar, vakmanschap is meer waard dan het wiel terug proberen uit te vinden. Deze band is erg goed bezig en hopelijk kunnen we hen ook eens live aanschouwen in de Lage Landen.

Wie de CD digipak aanschaft of digitaal bezig is, krijgt er ook nog twee live songs als bonus bij waarop vroegere bassist Kratzer nog te horen is. ‘The Second Fall’ en ‘Deliverance In Sin And Death’ vormen zo een mooi eerbetoon aan hem, zodat hij ergens toch aanwezig blijft in het huidige repertoire van de band, ook al heeft Carsten Schorn (Nailed To Obscurity) inmiddels zijn plaats ingenomen.