Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Before The Dawn – Stormbringers
Napalm Records
Release datum: 30 juni 2023
“Na tien jaar afwezigheid bewijst Before The Dawn op ‘Stormbringers’ dat ze het nog niet verleerd zijn en zichzelf heruitgevonden hebben. Onze zegen hebben zij…”
8.4/10
Vera Matthijssens I 04 augustus 2023

We hebben een lange voorgeschiedenis met Tuomas Saukkonen. Before The Dawn was één van zijn belangrijkste bands van 1999 tot 2013, wanneer hij aan het begin van dat jaar aankondigde om alle bands en projecten te stoppen en te verenigen in één muzikaal vehikel Wolfheart. Het gezegde ‘zeg nooit ‘nooit’, gaat hier wel op, want eerder kreeg Dawn Of Solace al een fijne doorstart. Nu is ook sinds 2021 Before The Dawn na tien jaar pauze terug actief. Dat kwam uit onverwachte hoek, ook voor Tuomas, die tot zijn verbazing merkte dat een jonge snaak een nummer van Before The Dawn zong om tweede te eindigen in ‘The Voice Of Finland’.

Zo ontstond het idee om Before The Dawn terug tot leven te roepen en gelukkig waren vorige leden Juha Räihä (die nu ook al geruime tijd in Swallow The Sun speelt en het album gemixt en gemastered heeft) en bassist Pyry Hanski nog te vinden om deze nieuwe start een kans te geven. De grootste verandering voor de fans zal zijn dat Tuomas zelf terug achter de drums te vinden is in plaats van frontman te zijn. Dat geeft een ander stemtimbre en veel meer cleane zang dan voorheen naast de rollende grunts.

Het muzikale palet van melodieuze death metal blijft verder gelukkig vertrouwd. Na een sfeervolle intro volgt de massieve track ‘Destroyer’, vollen bak uptempo death metal waarbij weemoedige cleane zang wordt afgewisseld met rockende samenzang. Een prominente bas wordt gelardeerd met wilde gitaarsolo’s van Juho. Intens hakkend en vol energie is ook ‘Reveries’ dat enkel even gas terugneemt bij cleane zangpartijen. Nieuwe zanger Paavo Laapotti weet dit allemaal behoorlijk op te volgen, al klinkt hij wel modern emo in zijn cleane zang en zijn de grunts nog iets teveel standaard. Daar kan nog aan gewerkt worden, nu kwijt hij zich echter al heel goed van zijn taak. De moderne invloeden zijn goed te merken in de single ‘Downhearted’, maar het gitaarspel blijft in herkenbare stijl, daar waakt Tuomas gelukkig over. Zo wordt ‘Stormbringers’ best aangenaam luistervoer om door de boxen te jagen als je lekker wil headbangen en vormen het epische begin van het sterke ‘The Dark’ en het afsluitende ‘The Weight’ hoogtepunten op een heel aangenaam en vlotjes verlopend parcours. Na tien jaar afwezigheid bewijst Before The Dawn op ‘Stormbringers’ dat ze het nog niet verleerd zijn en zichzelf heruitgevonden hebben. Onze zegen hebben zij…