Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
The Design Abstract – Technotheism
Abstrakted Records
Release datum: 29 januari 2021
… sci-fi symfonische, melodieuze death metal?”
7.8/10
Koen Smits I 09 februari 2021

The Design Abstract is een tweemans formatie uit Canada, die gestart werd met de bedoeling om industrieel beïnvloede symfonische metal te creëren dat nog nooit eerder voorbij gekomen was. Als muzikaal label plakten de leden ‘Science fiction themed symphonic melodic death’ op hun muziek. De afgelopen jaren werden full-length ‘Emanate’ (2017) en de EP’s ‘Corrupt’ (2019) en ‘Esoteric’ (2020) uitgebracht. Begin 2021 is het de beurt aan een nieuw album: ‘Technotheism’.

Heb je enig idee wat je te wachten staat als het gaat om ‘sci-fi symfonische, melodieuze death metal’? ‘Technotheism’ blijkt niets minder dan een eclectische mix van orkestrale, symfonische elementen gekoppeld aan melodieuze death metal met flink wat industrial elementen. Zware gitaarpartijen worden elegant doorsneden met massieve keyboardpartijen, rustieke piano partituren of dramatische orkestraties. Een rauwe,diepe brul en elegante zuivere vocalen touwtrekken geregeld om de voorrang. Dreunende passages en fragiele, ingetogen gedeeltes wisselen elkaar af. En de sciencefiction kant van het geheel? Tekstueel vertelt het tweetal het verhaal van een groep rebellen die vechten om de controle over de aarde terug te krijgen. Al die elementen leiden tot grimmige, epische tracks die voortdurend van sfeer en identiteit veranderen, zonder daarbij overigens de samenhang te verliezen.

Het zorgt ervoor dat ‘Technotheism’ boeiend en zeer afwisselend uitpakt, ware het niet dat de uitwerking van de muziek toch wel een ‘acquired taste’ verlangt. Net als gelijksoortige bands als Mechina en in iets mindere mate Cypecore, Illidance en Konshu, zullen de liefhebbers hier niet meteen voor in de rij te staan. Te veel elektronica, een te dik industrieel randje aan de muziek, te veel zuivere vocalen … er zijn ongetwijfeld genoeg struikelblokken te bedenken. Sta je echter open voor wat ongebruikelijks en ben je bereid hier wat meer tijd in te steken, dan zou je dit ‘Technotheism’ wel eens heel leuk kunnen vinden. Sta je niet open voor bovengenoemde elementen en/of allerhande muzikale escapdes, dan kun je hier met een grote boog omheen lopen.