Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Summoner – Day Of Doom Live
Magnetic Eye Records
Release datum: 11 december 2020
“De live atmosfeer weet goed de grootsheid van de muziek van Summoner vast te leggen.”
8.1/10
Bart Meijer I 06 december 2020

Het is vrijdagavond, ik heb wederom een bijzonder fijne werkdag achter de rug, en er is geen reet te doen! Ken je dat gevoel? Je kunt het allemaal veel beter maken met muziek, zoals met de serie live albums die Magnetic Eye Records deze maand uitgeeft. Als viering van hun tienjarig jubileum organiseerde het label Day Of Doom, waar onder andere Summoner uit Boston optrad. Hun optreden is mooi samengevat op deze live schijf.

Voor mij is dit de vierde van de vier albums die ik luister en ik moet zeggen dat ik van de ene in de andere verbazing val en dat deze laatste (afhankelijk van in welke volgorde je ze luistert) me eigenlijk wel het meest bekoort. Summoner, die nu drie langspelers op naam heeft staan, maakt muziek waarbij subtiele herhaling en dubbele gitaren centraal staan. Ik hou van dubbele gitaren, zolang ze niet voorspelbaar klinken, en deze band doet dat dus helemaal goed. De geschreeuwde maar gecontroleerde zang van Chris Johnson (ook bekend als bassist van Deafheaven) sluit dan ook perfect aan en draagt bij aan dat onbezonnen jaren tachtig metal gevoel. Een tijd waarin alles mogelijk was. En dat wordt op dit album heel mooi uitgestraald.

De live atmosfeer weet goed de grootsheid van de muziek van Summoner vast te leggen. Okay, er is weinig interactie met het publiek, zoals ook op de andere drie albums in deze serie. Dat is enigszins wel jammer, omdat dat vaak ook de charme is van live opnames, maar de muziek is heftig en intens en de moeite waard. Ik overweeg dan ook zeer, en ik hoop dat u dat ook doet, om dit hele kwartet aan te gaan schaffen. Want voor een vrijdagavond alleen achter mijn laptop, een biertje stiekem opengetrokken, is dit wel echt een mooi tijdverdrijf.