Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Iced Earth – Iced Earth Anniversary Edition
Century Media
Release datum: 11 december 2020
“Eervolle vermelding voor afsluiter ‘When The Night Falls’, wat al aardig een indicatie gaf tot waar deze band uiteindelijk heen zou gaan, en daarmee zijn tijd wellicht wat teveel vooruit was.”
Jori van de Worp I 06 december 2020

Traditioneel is december al komkommertijd betreft nieuwe releases, de corona doet daar nog een schepje bovenop. Omdat de grote bands hun nieuwe releases veelal uitstellen om zeker te kunnen zijn van een lucratievere tour, zijn het opvallend veel heruitgaves die op het moment de promopools bevolken. Zo ook een verjaardagseditie van het titelloze debuut van Amerikaanse giganten Iced Earth. Uiteraard heeft deze release een geluidstechnische update meegekregen, wat ten opzichte van het origineel uit 1990 vooral de bassen en drums een behoorlijke oppepper geeft. Uit deze tijd is alleen oprichter Jon Schaffer nog over. Destijds zat zanger Randy Shawver, die meer klonk als Kai Hansen dan als een van de latere Iced Earth zangers, nog bij de band. Ook in de gelederen destijds drummer Mike McGill. Gitarist Randy Shawver en bassist Dave Abell hebben het nog wat langer volgehouden maar gaven er eind jaren ’90 ook de brui aan.

Ondanks sterk materiaal als ‘Written On The Walls’ en ‘Curse The Sky’ viel het album later in de schaduw van klassiekers als ‘The Dark Saga’ en ‘Horror Show’. Vandaag de dag wordt er zelden meer iets van dit album gespeeld, zelfs niet de opener die de naam van de band draagt. Op het album horen we al wel het nu iconische riffen van Schaffer, die Iced Earth heeft gemaakt tot wat het nu is. Eervolle vermelding voor afsluiter ‘When The Night Falls’, wat al aardig een indicatie gaf tot waar deze band uiteindelijk heen zou gaan, en daarmee zijn tijd wellicht wat teveel vooruit was. Jammer is dat er geen seconde bonusmateriaal aan deze schijf is toegevoegd, wat voor een heruitgave toch wel een beetje teleurstellend is. Het is dus een wat minimaal product, maar de prijs is er gelukkig ook naar. De klassieker met geluidskwaliteit anno 2020 zal voor de hardcore fan die vijftien euro zeker waard zijn.