Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Stormwind – Resurrection (re-release)
Black Lodge Records
Release datum: 27 november 2020
“Hoewel ik vermoed dat deze re-release voornamelijk de fans van de oude dagen zal aanspreken, zou je ook zeker een luisterpoging moeten doen als je iemand bent die de power metal klassiekers van dezelfde periode nog graag uit de kast trekt.”
Jori van de Worp I 17 november 2020

Stormwind was een Zweedse power metal formatie onder leiding van gitarist Thomas Wolf. Inmiddels is het meer dan vijftien jaar geleden dat er een teken van leven van de band is geweest, de fans van vanouds hebben de band intussen te ruste gelegd. Een van de populairste albums van Stormwind was ‘Resurrection’ wat rond de millenniumwisseling verscheen. Black Lodge Records heeft de rechten op het album (wat oorspronkelijk via Massacre uitkwam) verkregen en brengt nu een geremasterde versie uit met bonustracks.

‘Resurrection’ uit het jaar 2000 was een heel degelijke power metal plaat met neoklassieke invloeden en deelt qua geluid veel met tijdgenoten als Hammerfall, Edguy, Sonata Arctica en Rhapsody. Deze giganten zijn tegelijk een voorname reden dat Stormwind nooit echt voet aan de grond heeft weten te krijgen. Ook twintig jaar geleden kon een fan zijn geld en tijd maar over een beperkt aantal bands verdelen, en voor teveel metalheads hoorde Stormwind niet bij die groep. Hierdoor zijn fijne tracks als ‘Ship Of Salvation’, het gelaagde ‘Souldance’ en het progressieve instrumentaal ‘Synphonia Millennialis’ (nee geen typefout) in de vergetelheid terecht gekomen. De aanwezigheid van muzikaal talent als zanger Thomas Vikström (Therion, Candlemass), bassist Andreas Olsson (Royal Hunt) en drummer Patrick Johansson (Yngwie Malmsteen) bewijst wel dat dit niet aan een gebrek aan talent heeft gelegen. Hoewel ik vermoed dat deze re-release voornamelijk de fans van de oude dagen zal aanspreken, zou je ook zeker een luisterpoging moeten doen als je iemand bent die de power metal klassiekers van dezelfde periode nog graag uit de kast trekt. De bonustracks zijn trouwens songs van andere Stormwind albums, voornamelijk de voorganger van dit album ‘Heaven Can Wait’.