Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Dark Tranquillity – Moment
Century Media
Release datum: 20 november 2020
“We kunnen zonder enige twijfel besluiten dat ‘Moment’ een monument is in de discografie van deze sympathieke Zweden!”.
9.3/10
Vera Matthijssens I 17 november 2020

Het is alweer vier jaar geleden dat Dark Tranquillity ons ‘Atoma’ schonk. De tijd vliegt snel en daarom is het belangrijk om zich bewust te zijn van elk moment. De nieuwe vrucht van noeste arbeid heeft als titel ‘Moment’ en laat ons kennis maken met twee nieuwe gitaristen in een voor de rest vertrouwde band. Na het vertrek van gitarist Niklas Sundin werd zijn plaats ingenomen door Johan Reinholdz (Andromeda, Nonexist) en Christopher Amott (ex-Arch Enemy) en daar werd bijzonder weloverwogen tewerk gegaan om hen te laten versmelten met de wereldbekende Dark Tranquillity sound. Eerst gingen de nieuwe krachten mee op tournee, later werden ze langzaam maar zeker meer betrokken bij het schrijfproces.

Het resultaat krijgen we te horen in twaalf stomende tracks met verfrissend gitaarwerk dat net iets anders klinkt dan voorheen, zonder van een stijlbreuk te spreken. Kan je je songs voorstellen die meer Dark Tranquillity klinken dan ruwe parels als ‘Phantom Days’, ‘Transient’ en ‘Identical To None’? Ik denk het niet. Er is immers de sappige grunt van zanger Mikael Stanne, de superstrakke ritmesectie bestaande uit bassist Anders Iwers en drummer Anders Jivarp (ook belangrijke songschrijver) en de ondersteunende keyboards van studiowizard Martin Brändström. Voeg daar het spetterende gitaarwerk van de nieuwkomers aan toe en je kan genieten van de ultieme Gothenburg sound waarvan de band één van de echelons is.

Vanaf ‘The Dark Unbroken’ komt daar ook nog de welluidende wisselwerking van ruwe grunts en melancholische cleane zang bij, zodat bepaalde stukken zich onverhoeds in je achterhoofd nestelen om er eeuwig te blijven. Het dient gezegd dat deze cleane zangpartijen flink vertegenwoordigd zijn op dit album en meer dan ooit voor melancholieke pracht zorgen. Met voldoende tempowisselingen (tragere songs als ‘Remain In The Unknown’, het duistere ‘A Drawn Out Exit’ en de beschouwende afsluiter ‘In Truth Divided’ ) heeft ‘Moment’ een aangename en zelfs aanstekelijke flow, zodat dit over heel de lijn een beresterk album geworden is. We kunnen zonder enige twijfel besluiten dat ‘Moment’ een monument is in de discografie van deze sympathieke Zweden! Op 21 november, daags na de release, is er een live stream vanuit het Stora Theater in Gotenburg waar de band het hele album live zal spelen.