Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Psycroptic – The Watcher Of All EP
Agonia Records
Release datum: 12 november 2020
“Als het volgend jaar te verschijnen album gevuld wordt met zulk sterk materiaal, dan wordt het alleszins een topper om naar uit te kijken.”
Koen de Waele I 17 november 2020

De mannen van Psycroptic zijn al een heel tijd goed bezig. Hun laatste albums lieten waren uitzonderlijk sterk te noemen en werden uitstekend onthaald. De band rond de broers Dave (drum) en Joe Haley (gitaar) tourde zowat de wereld rond en vierde in 2020 vierde hun eenentwintigste verjaardag. Om de leegte tussen het in 2018 verschenen ‘As The Kingdom Drowns’ en het volgende album dat ergens halverwege 2021 verwacht wordt te vullen, wordt nu de EP ‘The Watcher Of All’ uitgebracht.

Het album bevat slechts twee nummers die zowel digitaal als op gelimiteerde vinyl te verkrijgen zijn. Het ideale moment dus om zowel tekstueel als muzikaal wat andere ideeën uit te werken en een direct een voorproefje van hoe het te verschijnen album zal klinken. Joe Haley zelf stond garant voor de opnames en het mixen. Will Putney vervolledigde met de mastering. Met slechts acht minuten krijg je niet zoveel muziek te horen. Maar wat je hoort is wel dik in orde. Bij aanvang hoor je een toets keyboard en lichte glimp vrouwelijke koorzang waarna het nummer in gang schiet met technisch op hoog niveau gespeelde death metal, progressieve invloeden en snel gespeelde ritmische gitaren. Uitstekende zanglijnen gaan hand in hand met meerstemmige refreinen waardoor ‘A Fragile Exist’ zich ontpopt tot een heel sterk nummer. Op het tweede ‘The Watcher Of All’ wordt directer op de bal gespeeld en vanaf het begin grijpt het je stevig bij de keel. De twee altererende zangstijlen van eerder lichte grunt en een veel zwaardere zangstijl zorgen alweer voor een lekker klinkend potje death metal. Als het volgend jaar te verschijnen album gevuld wordt met zulk sterk materiaal, dan wordt het alleszins een topper om naar uit te kijken.