Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ocean Hills – Santa Monica
AFM Records
Release datum: 27 november 2020
“Als geheel is ‘Santa Monica’ nu een beetje een ratjetoe van verschillende stijlen.”
7.5/10
Wim Rueter I 17 november 2020

Met ‘Santa Monica’ debuteert het Amerikaans/Hongaars gezelschap Ocean Hills. Frontman en oprichter is de zanger/acteur Zoli Teglas. De beste man heeft een carrière opgebouwd in de Verenigde Staten als acteur dat hem tot nu toe onder andere kleine rollen heeft opgeleverd in films als ‘Terminator: Dark Fate’ en ‘The Alienist’.

Je vind elf tracks terug op zijn album die een goede heavy productie hebben meegekregen. Tegli heeft ook een aantal competente muzikanten om zich heen verzameld. Vooral gitaristen Oldenburger en Lukacs leveren af en toe fraai gitaarwerk af (luister maar even naar de bijzondere gitaarmelodieën in ‘Angels Wings’). Zelf spreekt Tegli vol lof over zijn bandmaten. Opmerkelijk is de, in de bio opgenomen, uitspraak dat Tegli zich met dit album vooral richt op de leeftijdscategorie tussen dertig en vijftig jaar. Het wordt in de bio zelfs nog iets specifieker met Tegli’s citaat dat hij zich bijvoorbeeld richt op de loodgieter uit New Jersey die zich met dit album hopelijk even aan de dagelijkse problematiek kan onttrekken. Het is in ieder geval duidelijk dat de beste man zich niet richt op de hedendaagse jeugd.

Ik refereerde al eerder aan de kwaliteiten van de muzikanten, maar het mag ook zeker gezegd worden dat Tegli een behoorlijk goed stemgeluid heeft. De songs op zich zijn over het algemeen prima composities, maar de nummers verschillen onderling behoorlijk. Zo wordt je met ‘Hold Me’ de U2 kant op geleid, maar is een track als ‘A Separate Peace’ weer bijna nu-metal. Nummers als ‘Santa Monica’ of ‘Vampire’ zijn weer redelijk gelikte rocksongs. Het had qua materiaalkeuze wat meer uitgebalanceerd gemogen, want als geheel is ‘Santa Monica’ nu een beetje een ratjetoe van verschillende stijlen. De nummers afzonderlijk zijn echter meer dan voldoende van kwaliteit en uitvoering. Volgende keer maar voor een breder publiek nummers schrijven en een bredere blik dan alleen loodgieters tussen de dertig en vijftig. Alle gekheid op een stokje, Ocean Hills is zeker een band met potentie, die alleen maar verder kan en moet rijpen.