Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Spoil Engine – Renaissance Noir
Arising Empire
Release datum: 15 november 2019
Tekst: Koen de Waele – 01 november 2019
“Een moderne en massieve metalband met een hoog meezing gehalte en een veelvoud aan stijlen.”
8.8/10

Het Belgische Spoil Engine draait al heel wat jaren mee. Oorspronkelijk zijn ze zelfs begonnen als een hardcore gezelschap. Het ging ineens snel vooruit toen de band een eigen stijl ontwikkelde met Niek Tournois als frontman. In 2014 gaf Niek er de brui aan. Een jaartje later stelde de band de nieuwe frontvrouw Iris Goessens voor. Met haar en drummer Matthijs is de band al voor de helft Nederlands. Op de EP ‘Stormsleeper’ zorgden haar vocale prestaties voor een frisse (wervel)wind. Dat ontging ook Arising Empire/Nuclear Blast niet en Spoil Engine werd door hun binnengehaald. In 2017 werd ‘Stormsleeper’ met enkele extra nummers uitgebracht als full album.

Nu verschijnt deze maand het vijfde album ‘Renaissance Noire’. Wat onmiddellijk opvalt, zijn de fantastische prestaties van Iris. In het dagelijkse leven is ze een professionele stemcoach. Ze is dan ook gezegend met een breed gamma van grunten en schreeuwen en heeft bovendien nog eens een aangename heldere zangstem. Er wordt van direct al van start gegaan met ‘R!ot’. Een daverend metalnummer met een lekkere punkattitude. Een enkele luisterbeurt laat de adrenaline door het lichaam razen. Iris haar vocale capaciteiten wisselen af van grunt naar heldere en stevige refreinen die nog lang blijven nazinderen. ‘Medicine’ begint wat meer ingetogen tot het na een halve minuut van gang schiet met een dikke vette gitaarmuur, snelle riffs en agressieve zangpartijen. Ook hier krijg je terug zo een ongelofelijk meeslepend refrein te horen. En niemand minder als Jeff Walker van Carcass levert op ‘The Hallow’ een bijdrage.

Spoil Engine durft hun grenzen aftasten en erover gaan. Agressievere fragmenten worden gretig afgewisseld met harmonieuze stukken. Op de eerste helft van het album, heeft elk nummer een fikse dosis hit potentieel. De fraaie semiballad ‘Golden Cage’ is een kantelpunt. Het barst uit naar ene pittiger speelstijl maar blijft toch mooi binnen de lijnen. De tweede helft is donkerder en steviger. Je zou Spoil Engine een death metalband kunnen noemen. Jammer genoeg steek je ze dan in een hokje terwijl ze zoveel meer zijn. Een moderne en massieve metalband met een hoog meezing gehalte en een veelvoud aan stijlen. Op ‘Renaissance Noire’ wordt dit met verve bevestigd. De band beschouwt het album als een hergeboorte. Ze maken hun bewering meer dan waar.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.