Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Metal Gear: Orange Pedal Baby 100

 
“Het idee, de robuuste uitvoering en de eenvoud spreekt ons aan, de 100 watt blaast ruim voldoende voor live en oefenruimte. De equalizer optie is een slimme optie, ondanks het beperkte bereik is dit nét even praktischer dan je hele setup door moeten gaan.”
Stel: je bent een gitarist met een pedalboard die in de technische rider van je band per vierkante meter wordt aangeduid, en je hebt een zwarte band tapdansen verkeregen met het bedienen van deze enorme collectie boutique pedalen. Jouw perfecte geluid komt uit de laatste output, maar om hiervoor ook nog een zware versterker mee te slepen, daar heb je dus geen zin in. Hier heeft Orange over nagedacht en komt met een compacte versterker speciaal voor de pedalenkoningen onder ons.
Door: Wouter Ι  02 november 2019

Orange Pedal Baby 100

Dat de gearmensen uit de geschiedenis van Arrow Lords Of Metal een voorliefde hebben voor Orange hebben wij nooit onder stoelen of banken gestoken en deze versterker is opnieuw een bevestiging van deze liefde. Uiteraard is deze speciale versterker onmiskenbaar in de fraaie, herkenbare huisstijl van Orange vormgegeven en is een slimme oplossing in de huidige gitaarmarkt. Voor de pedalenfreaks is dit een eenvoudige en effectieve oplossing als versterker en zeker ook voor de modelling amp gebruikers zoals Kemper, Axe FX en andere digitale units die een eindtrap nodig hebben. Mocht je live willen spelen met VST plugins via een laptop, dan kan de pedal baby dit prima voor je versterken naar een cabinet.

Sound en opties

De pedal baby is niet alleen maar een kale eindtrap, de Orange feel zit wél in de sound. De versterker is best neutraal en nauwelijks kleurend en toch voldoende ‘Brits’, wat je vooral hoort bij cleane gitaar. Door de toevoeging van een equalizer – ik interpreteer dit als een presence (hoog) en resonance (laag) op de eindtrap – kan je de eigenschappen van je cabinet, of eventuele gevolgen van de ruimte waarin je speelt iets tweaken, zonder dat je meteen je hele pedalboard of modelling amp over de kop moet gooien qua equalizer setup. Dit is vooral praktisch voor de (metal-)gitarist die met té weinig ombouwtijd en een onbekende cab, toch zijn eigen sound nodig heeft. Hierbij hoef je niet veel te slepen, want de Pedal Baby is zoals eerder vermeld niet al te groot en weegt met ongeveer drie kilo genoeg om stabiel op een stack te staan.

Less is more is het credo van deze versterker, dus verwacht geen FX loops en andere opties, dit regel je voor de versterker op je pedalboard of in je digitale unit. Voor op de versterker heb je de input, de equalizerknoppen laag en hoog en een volumeknop naast een robuuste aan/uit switch. De kristalheldere oranje lamp (er is over nagedacht) voorop spreekt boekdelen of de versterker aanstaat, als je wapperende broekspijpen deze boodschap nog niet voldoende overbrengen. Achterop prik je de stroom in en zijn er twee speaker outputs voor de meest voorkomende cabinetcombinaties.

Conclusie

Wat vinden wij? Het idee, de robuuste uitvoering en de eenvoud spreekt ons aan, de 100 watt blaast ruim voldoende voor live en oefenruimte. De equalizer optie is een slimme optie, ondanks het beperkte bereik is dit nét even praktischer dan je hele setup door moeten gaan. Bij fly-out gigs waar compact en licht de belangrijkste eisen zijn van je gear en je niet wil inboeten op een goed geluid en betrouwbaarheid is deze versterker het overwegen waard. Of als je gewoon te lui bent om te slepen, dat kan natuurlijk ook. Het grootste compliment komt van onze oude gearman Remco, die heeft er direct eentje besteld. Zou het nu echt alleen die oranje kleur zijn?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over Orange.