Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Skraeckoedlan – Äppelträdet (10th Anniversary Edition)
The Sign Records
Release datum: 11 juni 2021
“Deze opgepoetste, geheel Zweedstalige versie laat deze grootse nummers wellicht nog beter uit de verf komen en is dan ook in ieder geval een verplichte luisterbeurt voor eenieder die Stoner van de bovenste kelderplank denkt te kunnen waarderen”
Cor Schilstra  I 09 juli 2021

Tien jaar geleden verscheen het debuutalbum ‘Äppelträdet’ van het Zweedse gezelschap Skraeckoedlan op het Transubstans label. Dit album kon gezien worden als een herintroductie van de Zweedse stoner en mag wel als hedendaagse klassieker geclassificeerd worden. Destijds had de band drie van de tien nummers voorzien van Engelse teksten, om een breder publiek te kunnen bereiken. Omdat ze met de rest van het repertoire, uitgevoerd in de moedertaal, toch beter tot hun recht kwamen (ook buiten de landsgrenzen), hebben ze de stap gemaakt ook deze drie nummers in een Zweedstalige versie volledig opnieuw op te nemen, en ter ere van het jubileum het hele album opnieuw te re-masteren. Markus Lindberg (Cult Of Luna) heeft hierin een mooie bijdrage geleverd. Deze nieuwe versie zal door The Sign Records op de markt gebracht worden.

Als groot liefhebber van Magnolia, Abramis Brama en Gudars Skymning, mag duidelijk zijn dat Zweedse teksten niet altijd een belemmering hoeven te zijn voor mij als luisteraar. Ook dit debuut van Skraeckoedlan kon ik in de originele versie al erg waarderen, maar had deze nog niet op vinyl in huis kunnen halen. Deze opgepoetste, geheel Zweedstalige versie laat deze grootse nummers wellicht nog beter uit de verf komen en is dan ook in ieder geval een verplichte luisterbeurt voor eenieder die Stoner van de bovenste kelderplank denkt te kunnen waarderen en nog niets van deze band in huis heeft.

Voor vinyl liefhebbers in het genre die de uitverkochte debuut plaat op Transubstans moeilijk kunnen bemachtigen (zoals ondergetekende), is de aanschaf van deze plaat (of de box met drie platen: het origineel, de remaster en de demo’s) zeker een overweging waard!