Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

Skid Row, Edge Of Forever en Max Pie in Iduna – Drachten – 8 november 2022

“Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en brult luidkeels mee”
Skid Row singer Erik Grönwall
Er zijn van die bands die ik nog steeds niet live gezien heb. Het lijstje is gelukkig kort maar ik probeer bijvoorbeeld Skid Row al sinds 1989 te zien. Met de 2022 hoopte ik dat het eindelijk zou lukken, zeker ook omdat ik razend benieuwd ben naar de nieuwe zanger, de 2009 winnaar van het Zweedse Idols, Erik Gronwall.
9 november I Tekst: William Pezy | fotografie: Eric Pelgrom

Op een frisse dinsdagavond begin november is het haasten. Direct na het werk snel eten, de fotograaf oppikken en op naar het Friese Drachten. Bij aankomst is Max Pie net begonnen en ze hebben geluk want de zaal is al goed vol.  De Belgen brengen melodieuze progmetal. Het komt allemaal heel aardig uit de verf maar de podiumpresentatie heeft nog wat aandacht nodig. Het publiek lijkt het heel aardig te vinden en geeft de band de waardering die een opener nog wel eens moet missen.

Na een half uurtje spelen moeten ze ruimte maken voor het Italiaanse Edge Of Forever. Deze mannen brengen muziek wat iets meer in het straatje past van het publiek. Dit publiek is een interessante mengeling van grijsharige types waarvan ik er veel herken uit de Waldrock tijd. Maar ook veel jeugd is op komen dagen en die dragen opvallend vaak Skid Row shirts. Zou dit type rock met een revival bezig zijn? De Italianen weten het contact met het publiek erg goed te leggen en krijgen de handen in de lucht. Ik zit vooral met veel plezier naar de drummer te kijken die opvallend veel overeenkomsten vertoont in zijn spel met Animal van De Muppets. Heerlijk!

De sfeer in de zaal is bijzonder prettig en het publiek zoals vaak in Friesland opvallend vriendelijk. Als je al eens iets te enthousiast bent en iemand stevig raakt dan krijg je een glimlach en een hand of een vriendschappelijke klap op je schouder. Soms lijkt het meer op een reünie met mensen die elkaar lang niet hebben gezien dan een concert. De sfeer is top en tussen de bands door halen mensen herinneringen met elkaar op. Ik vermaak me hier opperbest.

Skid Row bassist Rachel Bolan

Tegelijkertijd voel ik de spanning in de zaal oplopen want het is duidelijk waar de mensen voor komen: ze willen Skid Row zien! Als de band dan eindelijk het podium opkomt gaat het gaspedaal gelijk op de maximale stand. De band lijkt wel een stel jonge honden zoals ze te keer gaan. En dan moet je weten dat de 35-jarige zanger de gemiddelde leeftijd fors omlaag haalt. De mannen lijken topfit en bestoken ons met een heerlijke mix van nummers van vooral de debuut plaat en ‘Slave To The Grind’. Het publiek kan er geen genoeg van krijgen en brult luidkeels mee. Die interactie lijkt er een topavond van te maken. Nummers als ‘Big Guns’, ‘In A Darkened Room’ en ‘Makin’ A Mess’ gaan er in als Gods woord in een ouderling. De bandleden hebben het door en genieten in hoofdletters. Ze spelen opvallend goed en strak. Muzikaal staat het heel erg goed en zanger Erik lijkt een bovennatuurlijke longinhoud te hebben en houd zich geen moment in. Dat demonstreert hij bijvoorbeeld met ongekende uithalen tijdens ’18 And Life’. In het publiek zie mensen elkaar aankijken en elkaar vragen: ‘hoe doet die gozer dat?’

De band weet heel goed dat het publiek opgegroeid is met de eerste platen en die domineren dan ook de setlist. Het duurt lang voordat er eindelijk aandacht komt voor de nieuwe plaat: ‘The Gang’s All Here. Op deze plaat klinkt de band verrassend fris en dat willen we live ook horen. De verbazing en blijdschap is op de gezichten van de bandleden te zien als het publiek het enthousiast meezingt met het titelnummer. De bedankjes zijn dan ook niet van de lucht en het publiek vind het prachtig. Na ruim anderhalf uur eindigt het feest met de knaller ‘Youth Gone Wild’. Skid Row heeft zich van haar beste kant laten zien. Dit is geen band die teert op oude klassiekers. Ze hebben hier laten zien hoe je op het podium hoort te staan. Ik ben onder de indruk.

Social media