Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Saxon – Inspirations
Silver Lining Music
Release datum: 19 maart 2021
“Gedurende een elftal goed uitgevoerde covers laten ze hun fans kennismaken met de muziek die hun geïnspireerd en gevormd heeft gedurende hun lange carrière.”
7.5/10
Sjak Roks I 16 maart 2021

Het Britse heavy metal instituut Saxon brengt met deze nieuwe plaat ‘Inspirations’ zoals de albumtitel al doet vermoeden een ode aan een aantal bands die van grote invloed zijn geweest op het vijftal en dan met name op zanger Peter “Biff” Byford. Gedurende een elftal goed uitgevoerde covers laten ze hun fans kennismaken met de muziek die hun geïnspireerd en gevormd heeft gedurende hun lange carrière. Daar zitten natuurlijk de nodige klassiekers tussen die al vele malen door andere bands zijn gecovered, maar ik moet zeggen dat de uitvoeringen van Saxon zeker bovengemiddeld te noemen zijn waardoor deze ‘Inspirations’ een aangename luisterervaring is geworden die het gat tot de volgende studio-plaat mooi kan opvullen.

Opener ‘Paint In Black’ van The Rolling Stones zorgt voor een redelijke start van ‘Inspirations’, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel eens betere uitvoeringen heb gehoord van dit nummer. Dan klinkt het navolgende ‘Immigrant Song’ van Led Zeppelin toch een stuk energieker in mijn beleving. Na wederom goede, maar weinig spectaculaire uitvoeringen van ‘Paperback Writer’ (The Beatles) en ‘Evil Woman’ van Black Sabbath’s gelijknamige debuutplaat stijgt het niveau van deze plaat snel met heerlijke uitvoeringen Jimi Hendrix’ ‘Stone Free’ en Motorhead’s kraker ‘Bomber’. Ook het navolgende ‘Speed King’ van Deep Purple heeft een verfrissende Saxon-metamorfose ondergaan en wordt erg goed neergezet.

Ten tijde van de release van het in 1973 verschenen Thin Lizzy-album ‘Vagabonds Of The Western World’ had deze band maar één gitarist in de line-up en op deze ‘Inspirations’ plaat laat Saxon even horen hoe heavy dit nummer klinkt wanneer dit met twee gitaristen uitgevoerd wordt. De keuze voor Toto’s ‘Hold The Line’ lijkt ietwat vreemd, maar zodra Saxon de geweldige riff van Steve Lukather inzet komt de kracht van dit nummer bovendrijven, al dient te worden gezegd dat de vocalen van Biff niet echt passen bij deze klassieker. Zijn klankkleur is totaal anders dan die van Toto-zanger Bobby Kimball, waardoor Saxon’s uitvoering ietwat geforceer klinkt. Dat wordt alleen maar benadrukt, wanneer één van mijn favoriete AC/DC-nummers, zijnde ‘Problem Child’ uit de boxen knalt. Natuurlijk kan niemand tippen aan het origineel met Bon Scott achter de microfoon, maar de Saxon-versie is absoluut de moeite van het beluisteren meer dan waard. Dit muzikale eerbetoon wordt afgesloten met een ietwat psychedelisch aandoende versie van ‘See My Friends’ van The Kinks, dat het album in stijl naar het einde brengt.

Het is natuurlijk altijd de vraag in hoeverre een cover-album waarde toevoegt, maar je kunt wel duidelijk stellen dat Saxon deze plaat met veel liefde voor hun invloeden in elkaar heeft gestoken. Niet alle versies zijn even sterk, zeker in vergelijking met de originele uitvoeringen, maar het verdient respect dat men het alleen al heeft aangedurfd om zich deze nummers eigen te maken. Wat mij betreft is deze ‘Inspirations’ dan ook een aangenaam tussendoortje op weg naar de nieuwe studio-plaat, niets meer maar zeker ook niets minder.

Tracklist:

 1. Paint It Black (The Rolling Stones)
 2. Immigrant Song (Led Zeppelin)
 3. Paperback Writer (The Beatles)
 4. Evil Woman (Black Sabbath)
 5. Stone Free (Jimi Hendrix)
 6. Bomber (Motorhead)
 7. Speed King (Deep Purple)
 8. The Rocker (Thin Lizzy)
 9. Hold The Line (Toto)
 10. Problem Child (AC/DC)
 11. See My Friends (The Kinks)