Lords of Metal
Arrow Lords of Metal

HELLOWEEN XL luistersessie – we mochten hem alvast horen

 
“De band heeft het album als titel de bandnaam gegeven, een krachtig statement en dat heeft een reden. Dit album is namelijk meer Helloween dan Helloween zelf in dertig jaar is geweest!”

Bands komen en bands gaan, en de bands die blijven doen dat meestal niet zonder slag of stoot en overleven zelden in de originele bezetting. Het mag geen verrassing meer heten dat het Duitse Helloween een schoolvoorbeeld is van een band die vooral in de beginjaren het nodige voor de kiezen heeft gehad. Als iemand in 1994 had gezegd dat de toen compleet verscheurde band zich vijfentwintig jaar later met alle oud-leden zou verzoenen en één groot “Pumpkins United” ensemble zou vormen was hij voor gek versleten. Toch gebeurde dit en staat er nu zelfs een album van Helloween-XL op de releaseplanning van Nuclear Blast. Nostalgisten gaat het water in de mond lopen, en ik had de eer om tijdens een (digitale) luistersessie in aanwezigheid van een deel van de band het album al één keer te mogen luisteren.

Jori van de Worp Ι  16 maart 2020

Om het nog maar eens te herhalen: Iedere muzikant die ooit heeft meegewerkt aan de drie oudste albums van Helloween is aanwezig, uiteraard met uitzondering van de overleden drummer Ingo Schwichtenberg. Die albums waren ‘Walls Of Jericho’, waarop de wereld kennis maakte met onder andere grootvader van de speed- en power metal Kai Hansen, en de legendarische tweeluik ‘Keeper Of The Seven Keys’. Uiteraard zijn nieuwe zanger Andi en drummer Dani ook nog steeds van de partij. Dit album wordt dus gezongen door Andi Deris, Michael Kiske én (in een bescheidener rol) Kai Hansen. Toen de luistersessie losging verscheen er op heel vele kleine rechthoekjes op mijn scherm dan ook een brede grijns van nostalgie. De band heeft het album als titel de bandnaam gegeven, een krachtig statement en dat heeft een reden. Dit album is namelijk meer Helloween dan Helloween zelf in dertig jaar is geweest! De twaalf composities putten elk uit verschillende fases van de band. De opener geeft de echte oldschool feeling, ‘Rise Without Chains’ zit meer richting ‘Keepers – The Legacy’ en ‘Mass Pollution’ roept meer de sfeer van ‘7 Sinners’ op.

Zeker is dat afsluiter ‘Skyfall’ met kop en schouders boven de rest van het album uitsteekt en misschien wel het beste nummer van de band sinds 1988 is. Een twaalf minuten durend epos geschreven door Kai Hansen wat wordt geopend door een gitaar die je onmiddellijk aan ‘March Of Time’ doet denken. De volle twaalf minuten is pure ’Keepers’ nostalgie waarop alledrie de zangers volwaardig meedoen. De orkestraties zijn van de hand van Stratovarius toetsenist Jens Johansson en in de interlude horen we zelfs wat invloeden van David Bowie. Dit beest, wat ook de single van het album wordt, gaat iedere liefhebber van Duitse speed metal er weer eens even fijntjes aan herinneren dat dit de band is die het genre heeft ontwikkeld en grootgemaakt. Helloween is van plan deze line-up aan te houden en zit in de startblokken om in 2022 weer eens flink te gaan touren

Tracklist:

 1. Out for the Glory
 2. Fear of the Fallen
 3. Best Time
 4. Mass Pollution
 5. Angels
 6. Rise Without Chains
 7. Indestructible
 8. Robot King
 9. Cyanide
 10. Down in the Dumps
 11. Orbit (instrumentaal)
 12. Skyfall

Social media