Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sator – Return Of The Barbie-Q-Killers
Wild Kingdom Records
Release datum: 29 juli 2022
“Obscure tracks zijn het, want bij het grootste gedeelte van de nummers moest ik zoeken naar de originele artiest en versie”
7.5/10
Erik Boter  I 23 augustus 2022

Laat ik voorop stellen dat ik niet zo van de punk ben. Op een paar classics na heb ik geen punk in mijn platenkast staan. De muzikale kant van de beweging is me altijd te simpel geweest en met het uiterlijke vertoon van hanenkammen en veiligheidsspelden heb ik ook nooit wat gehad. Ben ik dan wel de juiste persoon om het nieuwe album van de Zweedse punkers Sator te bespreken, vraag je je misschien af.

Ondanks het bovenstaande heb ik stiekem toch wel wat met punk gehad, maar dan meer in de zin van invloeden van punkbandjes op metalbands en crossover met andere genres. In de jaren negentig was ik een groot fan van Suicidal Tendencies bijvoorbeeld. In de muziek van die heren klinken toch wel wat invloeden door uit de punkscene van de jaren zeventig. En wat dacht je van Slayer? Daarnaast komt één van de beste albums van dit jaar voor mij op het conto van het eveneens Zweedse The Hellacopters, een band die ook niet vies is van een punkriedeltje hier of een knikje die in die richting daar.

Ik was dus wel toch benieuwd naar “Return Of The Barbie-Q-Killers”. Sator maakt al vanaf 1988 platen (al was er sprake van een pauze tussen 1998 en 2006) en maakte al eerder, in 1994, een coversalbum vol obscure punk tracks onder de titel, u raadt het al, “Barbie-Q-Killers”.

Obscure tracks zijn het, want bij het grootste gedeelte van de nummers moest ik zoeken naar de originele artiest en versie. Er staan dus geen voor de hand liggende nummers op deze plaat. Wel nummers van onder andere Devo (“Shimmy Sake”), Redd Kross (“Pumps, Purse And A Pillbox Hat”), Thee Waalt Diisneey Prooduuctiion (“I Need Action”) en Katrina & The Waves (!) (“Brown Eyed Son”). De 29 (!) tracks zijn, uiteraard, allemaal kort en snel. Niet allemaal punk, maar garagerock en hardrock komen ook zeker voorbij.

Als fan van de band kun je dit album blind aanschaffen. Is punk je ding en wil je eens wat anders horen of je gewoon laten inspireren door een enorme trits minder bekende liedjes uit het genre, dan is “Return Of The Barbie-Q-Killers” zeker ook een paar luisterbeurten waard.