Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Sarcasm – Stellar Stream Obscured
Hammerheart Records
Release datum: 28 januari 2022
“Het zit er dik in dat meer dan dertig jaar na hun ontstaan, Sarcasm er nog fans bij zal krijgen.”
8/10
Koen de Waele  I 20 januari 2022

Hoewel Sarcasm buiten hun thuisland Zweden, nooit echt een bekende naam is geworden, heeft de band toch al een bewogen geschiedenis achter de rug. Opgericht in 1990, bracht de band een hele reeks demo’s uit om dan terug uit elkaar te gaan. In 1997 volgde w een korte live bijeenkomst maar het was pas in 2015 dat na een nieuwe reünie de bal aan het rollen ging. Uiteindelijk bleven alleen nog zanger Heval Bozarslan en gitarist Anders Eriksson over van de originele bezetting.

Wat Sarcasm hier laat horen is ongedateerde kwaliteits death metal. Dat wordt al direct duidelijk sinds opener ‘Through the Crystal Portal’ letterlijk uit de startblokken schiet. Geen tijd voor een intro of enige opbouw maar direct een snelle riff op uitstekend drumwerk. Heval laat een resem giftige grunts horen, waardoor Sarcasm ook wel wat black metalinvloeden heeft. Opvolger ‘We Only Saw the Shadows of Life’ laat meer van dat horen met strakke en snelle ritmes. De gitaarsolo hier is dan terug zo melodieus dat je er zelfs wat oude Iron Maiden in lijkt te horen. Helemaal iets anders is het acht minuten durende ‘Ancient Visitors’ want honderd procent zware doom death metal is. Die leadgitaar erbij, snijdt overal doorheen. Afwisseling genoeg dus. Zeker met afsluiter ‘Let Us Descend’ waar piano, harp en een vertelstem het startsein geven. Het eindigt met een mannenkoor en epische filmelementen om er als eindfragment nog eens stevig tegenaan te gaan.

Een album dat elke death metalliefhebber maar eens moet beluisteren. Het zit er dik in dat meer dan dertig jaar na hun ontstaan, Sarcasm er nog fans bij zal krijgen.