Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Runemagick – Into Desolate Realms
High Roller Records
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Vera Matthijssens – 20 oktober 2019
“De wil tot afdalen in de diepste krochten van de menselijke ziel is aangewezen vooraleer je de uitdaging aangaat om deze 70 minuten nihilistische doom/death metal over je heen te laten rollen.”
8.2/10

Runemagick – met name Nicklas Rudolfsson – maakte reeds in de jaren negentig zijn opwachting als doom/death metal band uit Zweden. Het pad liep niet enkel over rozen, getuige een sabbatperiode van tien jaar vooraleer het toepasselijk getitelde ‘Evoked From Abysmal Sleep’ in 2018 hun terugkeer markeerde. Sindsdien is Runemagick terug erg actief, met eega Emma op bas, Katatonia drummer Daniel Moilanen op drums en gitarist Jonas Blom voor de voortreffelijke zweverige solo’s in de loodzware composities.

Want loodzwaar is het nieuwe werk ‘Into Desolate Realms’ zeker. Een amalgaam van zompige riffs, doordrenkt met de moeizaam klinkende grunts van de frontman, valt ons ten deel in lange slingerende composities waarin het licht aan het einde van de tunnel amper zichtbaar is. Gelukkig weet de band ook enige strakheid te vertonen (titelsong en ‘Decay To Nothing’), maar merendeels is dit een manifest van logge inertie met verregaande uitzichtloosheid. Ze schurken graag aan bij sludge en winden daar ook geen doekjes om. In overdrive voegen ze er ook nog eens drie van de vier songs aan toe die eerder te vinden waren op de vinyl uitgave ‘The Opening Of Dead Gates’ (EP) waarvan het twaalf minuten lange ‘Wolves Of Nocturnal Light’ ons het meest kon bekoren. De wil tot afdalen in de diepste krochten van de menselijke ziel is dus aangewezen vooraleer je de uitdaging aangaat om deze 70 minuten nihilistische doom/death metal over je heen te laten rollen. Rest me enkel nog te benadrukken dat het lichtjes zweverige soleerwerk van gitarist Jonas Blom een pleister op de wonde is.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.