Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Metal Storm – Legacy
Big Bad Wolf Records
Release datum: 10 september 2019
Tekst: Sjak Roks – 20 oktober 2019
“Nu was ‘Outbreak Of Evil’ zeker geen wereldschokkende release in die tijd en ook nu nog ontstijgt dit album de middelmaat zeker niet.”
6.8/10

In de periode dat de thrash metal welig tierde waren er naast de bekendere acts binnen dat genre ook een groot aantal kleinere bands die nooit echt doorgebroken zijn. Een voorbeeld van een band die in die laatste categorie viel, was het Duitse combo Metal Storm die in 1987 hun full-length debuut ‘Outbreak Of Evil’ op de markt brachten, maar die daarna ook weer vrij snel van de radar verdwenen. Nu is dat ook niet echt verwonderlijk daar er in die periode een ware stortvloed van goede Duitse thrash metal bands over ons heen kwam en je dus echt wel onderscheidend moest zijn om op te vallen en een groter publiek aan te gaan spreken. Het feit dat het Metal Storm niet gelukt is om dat te bewerkstelligen geeft natuurlijk al wel iets aan over het niveau van hun ‘Outbreak Of Evil’ plaat. Toch heeft het samenwerkingsverband tussen Big Bad Wolf Records, Formula.For.Failures en Headbangers Records het aangedurft om deze plaat opnieuw in omloop te brengen en men heeft daar nog het nodige bonusmateriaal in de vorm van nog nooit eerder uitgebrachte nummers uit 1988 en 1992 aan toegevoegd. Daar dit waarschijnlijk de gehele nalatenschap van Metal Storm is, heeft men het album heel toepasselijk de naam ‘Legacy’ meegegeven.

Nu was ‘Outbreak Of Evil’ zeker geen wereldschokkende release in die tijd en ook nu nog ontstijgt dit album de middelmaat zeker niet. Toch kan ik het als verstokt verzamelaar zeker waarderen dat dit soort obscure plaatjes opnieuw onder de aandacht gebracht worden. Kijk, een geweldig commercieel succes zal deze rerelease zeker niet worden, maar de echte thrash metal liefhebbers zullen deze heruitgave toch zeker weten te waarderen. Op de oorspronkelijke ‘Outbreak Of Evil’ plaat waren een achttal traditionele thrash metal nummers te vinden, die zeker niet altijd op volle snelheid gespeeld werden maar waarin ook wel ruimte was gelaten voor wat melodieuzere stukken. De riffs en veelvuldig aanwezige solo’s zijn absoluut de moeite waard, maar een en ander wordt wat rommelig uitgevoerd terwijl ook zanger Henry niet echt overtuigend klinkt waardoor nummers zoals ‘Outbreak Of Evil’, ‘Suicide Commando’ en ‘Hiroshima’ om er maar een paar te noemen best wel lekker wegluisteren maar nergens spannend genoeg worden om echt op te vallen.

Voor de extra nummers uit 1988 en 1992 geldt eigenlijk hetzelfde oordeel, want ook dit materiaal is het aanhoren best wel waard, maar daar blijft het dan ook wel bij. Positief is wel dat de geluidskwaliteit van dit extra materiaal zeer behoorlijk is en dat men hier niet een aantal afgestofte rehearsal tapes voor gebruikt heeft. Zoals eerder aangegeven kan ik het initiatief om dit in de vergetelheid geraakte materiaal opnieuw uit te brengen zeer waarderen en de ware thrash metal fanaten moeten dit dan ook zeker eens gaan beluisteren, maar vanuit een objectief standpunt kan ik niets anders dan aangeven dat Metal Storm destijds duidelijk kwaliteit tekort kwam om een grote doorbraak te bewerkstelligen en daar kan deze rerelease weinig aan veranderen.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.