Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Leprous – Pitfalls
Inside Out Music
Release datum: 25 oktober 2019
Tekst: Berto Huizinga – 20 oktober 2019
“Het album geeft je gewoon het gevoel dat de band alle banden van het hokjes denken van zich af hebben gegooid en alles wat er in hun creatieve geesten naar boven kwam hebben omgezet naar een Leprous- nummer.”
9/10

Ik krijg altijd een beetje het geloof in de mensheid terug als er een progressieve metal band inderdaad progressief blijkt te zijn. Een band die verandert, groeit en met name risico’s durft te nemen. Risico’s op het gebied van instrumentatie, song writing en je eigen fanbase durven uitdagen. Leprous is zo’n band.

Begonnen als echte progressieve metalband met de nadruk nog stevig op metal, zijn ze doorgegroeid naar een sound die zich voor het eerst uitkristalliseerde op het voorlaatste album ‘Malina’ dat meer ruimtelijk en transparant werd en dat hebben ze doorgevoerd op het nieuwe album ‘Pitfalls’. Neem bijvoorbeeld het derde nummer van het album ‘Observe The Train’, dat heeft zelfs een duidelijke ambient sound mee gekregen en er is geen gitaar te horen. Je moet het maar durven tegenover je fanbase. ‘By My Throne’ swingt dan weer de pan uit, op een progressieve manier dan natuurlijk. Het album geeft je gewoon het gevoel dat de band alle banden van het hokjes denken van zich af hebben gegooid en alles wat er in hun creatieve geesten naar boven kwam hebben omgezet naar een Leprous- nummer. Dat betekent een groot gevoel voor melodie, veel emotie verwerkt in muziek en tekst en altijd een onverwachte zet die je op het verkeerde been zet. Op deze manier is progressieve rock/metal zoals het altijd moet zijn: avontuurlijk. ‘The Sky Is Red’ is de afsluiter en geeft het beste de kern van de muziek weer. Ik leg het niet uit, ga maar luisteren.

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.