Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
Ron Coolen – Rise
Self Released
Release datum: 20 februari 2020
Tekst: Jori van de Worp – 15 maart 2020
“‘Rise’ is een album wat indruk maakt op de eerste luisterbeurt, maar ook na verschillende rondjes in de cd speler niet verveelt. Aanradertje van eigen bodem dus!”
8/10

Ron wie? Het zal me wellicht vergeven zijn, Ron Coolen is dan wel een Nederlander die een plaat opgenomen met twaalf gastmuzikanten, maar dat maakt hem nog geen Arjen Lucassen. Ron’s CV beslaat enkele tribute bands en nog wat lokale acts, en dat maakt van zijn solo album ‘Rise’ eigenlijk een nog grotere verrassing dan het al was op de eerste luisterbeurt.

Openend met ‘Big Devil Data’ gaat, zoals de titel al aangeeft, over de bubbel waar de big data van social media ons induwen. Bijna alle instrumentatie wordt, zoals op alle muziek op de plaat, ingespeeld door Ron. Alleen de gitaarsolo is van Thorsten Koehne (Eden’s Curse) en de zang op dit lekkere stukkie hardrock/classic metal is van Kingrom Come zanger Keith St. John en over zijn zangkwaliteiten hoef ik niets meer te schrijven. In totaal heeft Coolen acht gitaristen en vier vocalisten op deze plaat gepropt, maar de zang en tevens de teksten op de eerste helft van het album zijn allemaal van Keith. Dit nummer doet mede door de manier van zingen aan het meer bluesy werk van Virgin Steele denken. ‘Too Late To Surrender’ gaat over de massa schietpartij in Las Vegas en is weer een typische hardrock kraker, maar wel een verdomd lekkere. De fantastische solo in dit nummer is van Johannes Persson, weer een gevalletje Johannes wie? We blijven in Vegas met ‘Sin City’ waar geen liefde bestaat. ‘Gonna Shoot Your Devils Down’ is wat zwaarder en dit tekent een kanteling in het album. Na interlude ‘Ashes To Ashes’ neigt de muziek meer richting de metal. Met Chris Clancy heeft Ron ook een heuse metalzanger aan boord om ‘Paradise’ flink body te geven. ‘Kill Kill Kill’ is de volgende, en Sam Walters (Driven Mad) maakt met zijn vocalen ‘Paradise’ tot een muurbloempje. ‘From Your Mouth’ gaat door in die agressieve stijl en het Oosters openende ‘Selfishness’ sluit het album wat rustiger af. Deze afsluiter heeft trouwens Goran Edman op zang, een van de drieduizend ex-Malmsteen vocalisten.

Mede door de vier vocalisten is dit een afwisselende plaat geworden. De muziek is echt om de stem van deze vier compleet verschillend zingende mannen heen geschreven en dat is misschien nog wel de grootste kracht van het album. ‘Rise’ is een album wat indruk maakt op de eerste luisterbeurt, maar ook na verschillende rondjes in de cd speler niet verveelt. Aanradertje van eigen bodem dus!

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.