Lords of Metal
Arrow Lords of Metal
RAM – The Throne Within
Metal Blade Records
Release datum: 13 september 2019
Tekst: Jori van de Worp – 12 september 2019
“Niet iedere band in dit genre is gecharmeerd van ballads, maar RAM doet dit met ‘You All Leave’ wonderschoon! Het gitaarwerk doet me denken aan de alom bekende Metallica ballads en die zang, gewoon wauw!”
8/10

Het Zweedse RAM bestaat inmiddels twintig jaar en natuurlijk is een nieuwe plaat de beste verjaardagstaart waarop de band had kunnen trakteren. ‘The Throne Within’ is RAM’s zesde wapenfeit en is qua stijl weer exact wat je bij de band zou verwachten, dat betekent old school heavy metal waarbij het Britse staal van Judas Priest en de Teutoonse brutaliteit van de Duitse bands wordt gemixt met een vleugje Scandinavië.

Landgenoten als Steelwing en Enforcer zijn dus uitstekend vergelijkingsmateriaal en in het openende ‘The Shadowmaker’ zijn die vergelijkingen met vooral Steelwing alom te trekken. De vocalen van Oscar zijn de echte opvallende factor. Hoe zou het klinken als je Rob Halford kruist met King Diamond en dan een zorgvuldig gemikt schuurpapiertje door de keel haalt? Nou, zo dus. ‘Blades Of Betrayal is met drie minuten de kortste telg op het album en dient ook voor de videoclip en zelfs als je die clip zonder geluid zou afspelen kan je al zien dat het hier om onvervalste heavy metal gaat. De hoge screams van Oscar beginnen hier wel een griezelig hoog gehalte Rob Halford te krijgen, en dat kan alleen maar een goede zaak zijn, daar die man de metal scream zowat heeft uitgevonden. In ‘Fang And Fur’ neigt het galopperende ritme wat meer naar het Duitse metal kamp. Het album is mooi uitgebalanceerd en snelle jongens als ‘Violence Is Golden’ worden goed afgewisseld met de meer mid-tempo nummers als ‘The Trap’, wat zo uit de eighties ontsnapt lijkt te zijn. Niet iedere band in dit genre is gecharmeerd van ballads, maar RAM doet dit met ‘You All Leave’ wonderschoon! Het gitaarwerk doet me denken aan de alom bekende Metallica ballads en die zang, gewoon wauw! ‘You All Leave’ is samen met ‘Blades Of Betrayal’ en ‘Violence Is Golden’ een van de hoogtepunten van een album wat je als classic metal liefhebber eigenlijk maar gewoon van kop tot staart moet luisteren. Op naar de volgende twintig jaar mannen?

Check de onderstaande socials voor meer informatie over deze band.